Södra stoppar produktionen på grund av minskad efterfrågan

Södra förlänger produktionsstoppet. Foto: Södra

Södra har beslutat att ta förlängda produktionsstopp under jul och nyår vid sågverken. Uppehållet sker för att möta en lägre efterfrågan på sågade trävaror de kommande månaderna. Stoppen beräknas ge en minskad produktion med 30 000 kubikmeter. Södras sågverk har producerat en högre andel gran senaste halvåret som en effekt av granbarkborreangreppen. Bedömningen är att majoriteten av årets timmer som kommer från granbarkborreangripen skog kommer vara hanterat i slutet av året. Med anledning av det kan Södra med fullt ansvar mot medlemmarna anpassa produktionen kortsiktigt.

– Vi ser att vi har haft en normal försäljningstakt under året tack vare en god och långsiktig relation med våra kunder. Det har dock varit utmanande att hantera en ökad andel gran i produktionen samtidigt som marknaden för trävaror försämrats under året. Vi ser nu att ett kortsiktigt produktionsstopp runt jul och nyår, i kombination med ökad försäljning till USA och Asien, kommer göra att vi är väl positionerade inför 2020, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef, Södra Wood.

Södras export till marknader utanför Europa har ökat 15 procent jämfört med föregående år, trots lägre andel furu och därmed minskad försäljning till Nordafrika. Möjligheterna ser goda ut till fortsatt ökad försäljning utanför Europa under 2020 vilket samtidigt kommer att ge ett minskat utbud till Europa.