Electrolux investerar i sin kylskåpsfabrik i Nyíregyháza i Ungern

Electrolux investerar 100 miljoner euro i automation, digitalisering och produktutveckling. Arkivbild

Som tidigare meddelats genomför Electrolux för närvarande ett investeringsprogram i sin produktion om 8 miljarder kronor över 4-5 år, från och med 2018, för att stärka konkurrenskraften och driva lönsam tillväxt. Som del av detta har företaget beslutat att investera cirka 100 miljoner euro i automation, digitalisering och produktutveckling vid sin tillverkning av premiumkylskåp i Nyíregyháza i Ungern.

Vidare har Electrolux sett över den allmänna konkurrenskraften i verksamheten i Ungern, och beslutat att outsourca tillverkningen av dammsugare från sin fabrik i Jászberény, samt en väsentlig del av de fristående kylskåp som för närvarande tillverkas där. Detta väntas påverka cirka 800 fabriksanställda och relevanta förhandlingar med fackliga parter kommer att ske.

De åtgärder som meddelats idag väntas generera nya årliga besparingar om cirka 500 miljoner kronor, med full effekt från 2022. Detta innebär att de totala årliga kostnadsbesparingarna från pågående effektiviseringsåtgärder samt investeringsprogrammet nu väntas bli cirka 3,5 miljarder kronor, med full effekt från 2024.

Omstruktureringskostnaderna på cirka 1,6 miljarder kronor kommer att redovisas som engångsposter i resultatet för det tredje kvartalet 2019. Detta kommer att påverka samtliga affärsområden samt koncerngemensamma kostnader.