Företagsledare startar upprop mot svaveldirektiv

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Ett antal storföretagsledare har startat ett upprop för att få regeringen att agera i syfte att minska effekterna av det kontroversiella svaveldirektivet, som sägs leda till kraftigt ökade kostnader för svenskt näringsliv.

"(Beslutet) riskerar ge svenska exportföretag stora kostnadsnackdelar jämfört med konkurrenterna. Effekten blir att många i dag starka svenska industriföretag riskerar att slås ut. Statens (Sjöfartsverket) egen bedömning är att pålagan på svensk industri riskerar att bli 13 miljarder kronor per år", skrivet en grupp företagsledare och fackföreningsrepresentanter i uppropet.

Bland de initiala undertecknarna finns SCA:s vd Jan Johansson, Holmenchefen Magnus Hall, SSAB:s Marin Lindqvist och Bolidens vd Lennart Evrell, men även Pappers ordförande Jan-Henrik Sundberg.

Från näringslivets sida har irritationen på regeringens tystnad i ärendet var stor en längre tid.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv försökte i början av oktober öka trycket på regeringen, som inte svarat på det brev 15 industriledare gemensamt skickade den 29 juni med krav på åtgärder som "skyndsamt och aktivt" begränsar de negativa verkningarna av de nya reglerna.

"Enligt min kännedom har brevet inte föranlett någon åtgärd", skrev Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström i påminnelsen till statsminister Fredrik Reinfeldt.

Något svar har han ännu inte fått.

Svaveldirektivet säger att den högsta tillåtna svavelhalten i bränsle för fartyg som trafikerar bland annat Östersjön sänks från 1,0 viktprocent i dag till 0,1 procent 2015. Det kontroversiella inslaget utgörs av att gränsvärdet utanför de speciella skyddsområdena, dit Östersjön hör, bara sänks till 0,5 procent, och först från 2020.

Detta innebär en klar konkurrensnackdel för svenska företag, menar alltså en rad branschorganisationer

De internationella avtalen lämnar i dagsläget i princip två vägar att gå för de länder som anser sig orättvist drabbade av de nya reglerna. Dels kan de kompensera enskilda företag eller näringar, dels kan bolagen begära undantag från reglerna. Det är den senare linjen som är att föredra, har Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna, tidigare sagt till Nyhetsbyrån Direkt.

Ett flertal länder har också börjat fundera i dessa banor, bland dem Frankrike, Storbritannien och USA, enligt Karolina Boholm.
(Nyhetsbyrån Direkt)