"Ryskt diamantfynd långsökt men möjligt"

Foto: Steve Jurvetson
Foto: Steve Jurvetson

De ryska uppgifterna om en jättelik diamantfyndighet i en meteoritkrater i Sibirien verkar långsökta, men faller inte utanför vad som är vetenskapligt möjligt. Det säger geologiprofessorn Richard April till amerikanska Huffington Post.

Enligt Richard April finns det i princip två sätt som så kallade "impact diamonds" kan bildas i samband med ett meteoritnedslag.

En möjlighet är att meteoriten slår ned i ett område som är rikt på kol. Det höga trycket och den extrema värmen vid kollisionen kan då vara tillräckligt för att omvandla kolet till diamanter.

Ett annat scenario är att själva meteoriten innehåller en hög halt av kol, som blir till diamanter vid nedslaget.

Det finns bevis som stöder båda scenarierna, men enligt Richard April har man vid andra meteoritkratrar aldrig hittat tillnärmelsevis den storleken på fynd som ryssarna nu talar om.

"Det diamanter man hittat vid meteoritkratrar har varit små och få. Det är intressant att ryssarna nu säger sig ha hittat en gigantisk fyndighet, för, baserat på vad vi vet sedan tidigare, är det väldigt osannolikt", säger Richard April.

Det finns dock en teoretisk möjlighet att en stor formation av diamanter kan uppstå vid ett meteoritnedslag. Det skulle i så fall vara om meteoriten slog ned på en plats som redan innehöll en stor mängd diamanter. När värmen då steg kraftigt kan de existerande stenarna ha utsatts för ytterligare tryck och återkristalliserats i en extra hård form, menar Richard April.

"Det skulle också förklara varför det finns så många av dem. Men att hitta trillioner karat, det är något jag aldrig hört talas om. Det har aldrig hänt förut och skulle vara fullständigt unikt", säger han.

Den ryska Vetenskapsakademin tillkännagav tidigare i veckan att en gigantisk diamantfyndighet som är i storleksordningen tio gånger så stor som hela världens nu kända diamanttillgångar. Fyndet ligger i meteoritkratern Popigai i Sibirien, långt från bebodda trakter.

Upptäckten gjordes redan på 1970-talet, men de dåvarande sovjetiska myndigheterna valde att hemligstämpla informationen för att inte störa marknaden för syntetiska diamanter som landet investerat stort i.