Kinesiska Youngman har lagt ett bud på ungefär 3,2 miljarder kronor för Saab, uppger Dagens Industri (DI).
- Det är det lägsta pris som de starka panthavarna och fastighetsägarna accepterar för att släppa sina panter och sin egendom, säger en källa till DI.
Enligt tidningen lovar Youngman investeringar på tio miljarder kronor för att starta bilproduktionen i Trollhättan.
Även indiska Mahindra & Mahindra ska vara på plats för förhandlingar med konkursförvaltarna.
Pang Da, det kinesiska bilförsäljarföretaget som en period var mycket intresserat av att ta över Saab Automobile, konstaterar nu att deras satsning blev dyr. Förra året betalade Pang Da 45 miljoner euro (cirka 400 miljoner kronor) i förskott för bilar som Saab skulle bygga. Det blev inga bilar och nu slår utgiften mot Pang Das vinst. Den sjönk med 43 procent till 650 miljoner yuan (cirka 700 miljoner kronor), uppger Automobile News China.
Företagets kraftiga expansion bidrog också till vinstminskningen. Pang Da öppnade 331 nya bilaffärer och hade vid årsskiftet 1 257 affärer Kina runt.
Det finns fortfarande en handfull intressenter som är intresserade av att köpa hela Saabs konkursbo och starta biltillverkning i Trollhättan. Alla vill åt varumärket Saab, förklarade konkursförvaltaren Hans Bergqvist på dagens telefonmöte med pressen.
Sedan slutbud kommit in förra veckan pågår nu ett arbete för att kunna jämföra buden.
Men förvaltarna gör ingen utredning för att ta reda på om intressenterna verkligen kan hålla vad de lovar i sina affärsplaner.
- Det ingår inte i vårt uppdrag, säger Hans Bergqvist.
För förvaltarna är det viktigaste att själva försäljningsprocessen går i lås, att de får kontant betalning och så mycket betalt som möjligt.
-Vi kan inte gå in och begära att få se vad dessa intressenter har för resurser att starta upp och vidmakthålla sina affärsplaner. Det är deras angelägenheter. För mig framstår frågan som absurd, säger Hans Bergqvist.
Samtidigt framhåller han att ingen intressent kan vinna en budgivning genom fagra löften om framtiden.
-Nej, eftersom vi inte tar hänsyn till sådana utfästelser.
Fortfarande är förvaltarnas målsättning att försäljningen ska vara avklarad före sommaren, men Bergqvist går inte i detalj in på vad det innebär.
- Det bär framåt hela tiden. Vi är fortfarande optimistiska, säger han.
Enligt Bergqvist är det i nuläget ingen av intressenterna som sticker ut.
- Det vill jag inte påstå, säger han.
Trots att förvaltarna inte kan säkerställa att en köpare verkligen drar igång den tillverkning som utmålas i affärsplanen tror inte Bergqvist att det bara är luft i planerna.
- Vem går in och köper en anläggning och vill betala flera miljarder om man inte har en trovärdighet bakom, är hans retoriska svar på frågan.
Förvaltarna håller fortfarande på och säljer en del material som inte anses behövas för bilproduktion. Konkursboet måste få in pengar för att se till att fabriken och utrustningen inte förfaller.
- Vi har god kontroll på anläggningen, säger Hans Bergqvist.
(TT)