Framtidstro på Södra Timber

Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén
Representanter från Södras ledning på besök vid det nya sågverket. Tvåa från höger är Anders Pålsson, projektchef och produktionsdirektör för de västra sågverken. Foto: Åsa Wernersson
Representanter från Södras ledning på besök vid det nya sågverket. Tvåa från höger är Anders Pålsson, projektchef och produktionsdirektör för de västra sågverken. Foto: Åsa Wernersson

För att säkra en långsiktig konkurrenskraft på konstruktionsträ, som är Södra Timbers huvudprodukt, beslutade man för två år sedan att ersätta den gamla sågen i Värö med en helt ny.

Det är helt nödvändigt att få ner kostnaderna och nå skalfördelar för att vara konkurrenskraftiga på marknaden framöver.

För att åstadkomma det behöver vi komma upp i de volymer den nya sågen ska leverera, säger Anders Pålsson, Produktionsdirektör för de västra enheterna på Södra Timber.

Man bestämde sig snabbt för att läggahela investeringen på ett enda ställe. Valet av Värö berodde sedan på att ett av Södra Cells massabruk ligger där med stora möjliga kombinatseffekter och även på den goda infrastruktur som finns. Jämfört med många andra sågverk ligger det nära en hamn, Varberg, och då ca 80 % av exporten kommer transporteras via båt så är det mycket fördelaktigt. Dessutom är vägtransporter också lättillgängliga från Värö.
- Ytterligare ett skäl är att vi har en mycket kompetent personal på plats som garanterar en fortsatt hög kvalitet,
fortsätter Anders Pålsson.

Tredubblar produktionen
De räknar med att nästan tredubbla kapaciteten jämfört med dagens kvantitet. Först kommer man jobba tvåskift och öka till ca 500 000 kubikmeter och sedan införa tre-skift och höja ytterligare till ca 750 000 kubikmeter. När väl treskiftet införs kommer man behöva nyanställa, men i nuläget säger Anders Pålsson att de klarar sig med den personal som finns.

Stora kombinatseffekter
De kombinatseffekter som uppnås med massabruket inkluderar:
• Av det timmer som sågverket får in blir ca 40 % massaflis. Normalt sett transporteras det till närmaste massabruk, vilket både är kostsamt och miljöförstörande. På Väro ligger massabruket vägg i vägg vilket minskar transporterna dramatiskt. Vid full kapacitet kommer sågverket stå för ca 30 % av massabrukets totala behov av råvara.

• Ur energisynpunkt blir kombinateffekten stor. Ett massabruk genererar överskottsenergi i form av både el och värme året runt. Den säljs som el och fjärrvärme under vintern, men på sommaren eldas det ”för kråkorna”. Ett sågverk å sin sida behöver mycket energi året runt som fås genom att elda barken. På Värö tas nu all energi till sågverket från massabruket och någon barkpanna byggs inte ens. Överskottsenergin som massabruket
genererar på sommarhalvåret kommer nu användas dels till sågverket och dels till att torka all bark som både
sågverket och massabruket producerar. Den torkade barken har ett högre energiinnehåll och säljs sedan på vintern till energianläggningar. Barken fungerar då som en energiackumulator där energin lagras från sommar till vinter. Det ger en effektiv hantering av energi med grönproducerad energi till sågverket samtidigt som överskottsenergin från massabruket inte slösas bort på sommaren.

• Massabruket och Sågverket delar också många andra tjänster, både administrativa och mer operativa som gemensamt reservlager, truckverkstad m.m.
- Det skapas verkligen många synergieffekter med närheten mellan sågverket och massabruket som kommer
bådas lönsamhet till godo, säger Anders Pålsson.

Snabb byggprocess
Själva byggnationsprocessen gick fort, något som enligt Anders Pålsson berodde främst på att de dels snabbt bestämde sig för att köpa ett redan färdigbyggt sågverk i Tyskland och dels anlitade Klausner, från vilka de köpte sågverket, som entreprenör för nedmontering, uppmontering samt byggnation av nya byggnader på Värö. Den enda andra större underentreprenören de hade inne var PEAB som gjorde alla markarbeten.
- Hade vi själva hållit i allt från planering till dess att ny såg byggts, så hade det säkert tagit minst 2 år till innan den nya sågen var på plats. Dessutom har Klausner en mycket stor erfarenhet av att bygga och driva sågverk som vi nu kunnat dra nytta av under processen och dessutom lärt oss mycket av, avslutar Anders Pålsson.

Fakta
På Södra Timber Värö, sågverket, jobbar ca 120 personer. På hela kombinatet arbetar ungefär 600 personer.
Omsättningen kommer bli ca 1,5 miljarder vid produktion av 750 000 kubikmeter. I nvesteringen i den nya sågen beräknas till cirka 1 miljard kronor.

Källa: Södra Timber