SSAB miljardsatsar på kylda stål

Flygbild över SSAB:s anläggning i Mobile, Alabama, där en ny härdlinje ska etableras som beräknas ge ett hundratal nya jobb. Foto: SSAB
Flygbild över SSAB:s anläggning i Mobile, Alabama, där en ny härdlinje ska etableras som beräknas ge ett hundratal nya jobb. Foto: SSAB

Tillverknings- och verkstadsindustrins efterfrågan på kylda stål ökar kraftigt i världen. Därför satsar ståljätten SSAB på att öka produktionen av kylda stål i sina anläggningar i Sverige och USA. Det sker genom en mångmiljardinvestering som bland annat omfattar en direkthärdningslinje för kyld tunnplåt i Borlänge, som blir den första i sitt slag för SSAB.

Miljardsatsningen avser också bygget av en ny härdlinje för kyld grovplåt i Mobile i Alabama, USA. Målsättningen är att öka produktionen till 300 000 ton kyld plåt där, lika mycket som i Borlänge. SSAB:s produktionslinje av kyld grovplåt i Oxelösund berörs också av investeringen och där satsar man också på att på sikt öka produktionen.

Investeringen på sammanlagt 5,3 miljarder kronor sjösattes 2008 och införs stegvis för att vara helt genomförd under 2012. Finansieringen sker genom internt genererat kassaflöde. Investeringen är ett led i SSAB:s ökade fokus på sina nischprodukter. En strategi som förväntas medföra en stabilare intjäning över tid och högre avkastning.

Höghållfast stål

Höghållfast stål och kylda stål efterfrågas mycket inom verkstads- och tillverkningsindustrin på grund av sin höga slitstyrka och seghet. Där används det bland annat till att bygga tunga anläggningsmaskiner, till lastbilsflak, grävmaskiner och lyftkranar.

I Borlänge byggs en ny härdlinje för direkthärdning, den första för SSAB. Direkthärdat stål ger starkare och planare plåtar med jämnare struktur som dessutom är lättare att svetsa. Processen är dessutom billigare och mer miljövänlig.

Direkthärdning

Traditionell härdning av stål innebär att stålämnen hettas upp till 1250 grader, därefter förvalsas plåten varvid tjockleken minskas och materialet i stället sträcks ut, från 11 till 80 meter. Stålämnet hasplas sedan upp på en rulle och överförs till bredbandsverket där plåten valsas ned ytterligare. I ett sista steg kyls plåten.

Med den här metoden värms stålämnet upp två gånger och kyls två gånger, först vid valsningen och sedan vid härdningen. Vid direkthärdning hoppar man över det andra momentet och härdar plåten direkt efter valsningen. Då snabbkyls plåten med upptill 1000 grader på en sekund.

För att behålla kvaliteten på stålet krävs noggrann processtyrning av kylningen. I anläggningen i Borlänge byggs också en ny klippsträcka.

Nytt ugnsstyrsystem

Ståltillverkning är oerhört energikrävande då stålämnena värms upp och kyls ned i olika steg. För att optimera produktiviteten och hålla nere energiförbrukningen krävs också effektiv styrning av ugnarna. Därför har SSAB investerat i ett avancerat processtyrsystem till ugnarna i Borlänge.

– Styrsystemet ser till så att stålämnena inte värms upp mer än nödvändigt. Ligger stålämnena för länge i ugnen sjunker produktiviteten och energiförbrukningen blir onödigt hög, säger Johan Bäckman, affärsenhetschef på Prevas som levererat styrsystemet FOCS (Furnace Optimization Control System) som kommer att ersätta SSAB:s befintliga ugnsstyrsystem.

Systemet, som är PC-baserat, är just nu under intrimning. För operatörerna gör bytet av ugnsstyrsystem ingen större praktisk skillnad.

– För operatörerna är funktionaliteten i praktiken densamma även om operatörsgränssnittet naturligtvis har moderniserats och gjorts mer användarvänligt. Den största skillnaden är det som hänt bakom kulisserna, då algoritmerna förfinats och uppdaterats för att kunna styra värmningen ännu mer exakt, säger Johan Bäckman.

Investering i Alabama

Parallellt med investeringen i Borlänge etableras en ny härdlinje för kyld grovplåt i Mobile County i Alabama. Det är en investering på nästan 1,8 miljarder kronor. Anläggningen byggs i anslutning till SSAB:s befintliga stålverk i Mobile.

Satsningen beräknas skapa ett 100-tal arbetstillfällen. Fabriken ska tas i drift under andra halvåret 2012.

En del av miljardsatsningen går också till anläggningen i Oxelösund, där SSAB producerar kyld grovplåt. Investeringen där handlar om att bygga flaskhalsar i produktionsprocessen för att kunna öka plåtproduktionen med 80 000 ton.