Japan: katastrofen en väckarklocka om landets betydelse

Naturkatastrofen i Japan den 11 mars var en väckarklocka för hur beroende omvärlden är av landet, skriver Wall Street Journal på fredagen. På efterfrågesidan står Japan för närmare 9 procent av världens ekonomiska produktion. Japan har även varit en viktig ingångsport för internationella bolag till Asien.

Förödelsen i landet i kombination av jordbävning, tsunamivåg och efterföljande kärnkraftsolycka har stört försäljning, flyttat på anställda och kommer sannolikt även att leda till mer försiktighet hos konsumenter.

Den största överraskningen har dock varit på utbudssidan, där Japan visade sig vara en viktig källa till avancerade komponenter som används mycket i Asien men även på andra delar i välden för att tillvärka färdigställda varor.

Producenter i en rad olika industrier försöker reda ut den eventuella påverkan på bolagens leverantörskedjor samt försöka hitta alternativa leverantörer. Många förstår påverkan på sin egen försörjning men desto svårare är det att få grepp om störningar från sina underleverantörers leverantörer.

Inom elektronikbranschen väntas störningar inom leverantörskedjan. Bland annat har Apple flaggat för eventuell komponentbrist till den nyligen lanserade surfplatan Ipad2. Vidare håller Sony fortsatt stängt vid sex fabriker, vilket
hänvisas till svårigheter att ta fram komponenter och material.

Tillverkare av chip står även inför stora utmaningar, där brist på råvara och kunder vars fabriker kan vara stängda eller svåra att nå fram till påverkar industrin.

Japan tillverkar 60 procent av världens kiselskivor, som är en byggsten i chip, där produktionsstoppet vid två fabriker i landet minskade det globala utbudet med en fjärdedel.

Enligt Credit Suisse tillverkar Japan även 90 procent av en substans kallad BT harts, som används till produktionen av kretskort.

Texas Instrument är bland de bolag som gett en mer detaljerad bedömning och uppskattat att en fabrik i Miho, som stod för cirka 10 procent av bolagets intäkter under 2010, sannolikt inte kommer att leverera fulla volymer förrän september 2011.

Fordonsindustrin är en sektor där naturkatastrofen haft en omgående effekt. Till exempel har produktionsstoppet vid Hitachis fabrik norr om Tokyo, som tillverkar 60 procent av de luftsensorer som mäter luftflödet i bilmotorer, lett till komponentbrist i fordonssektorn. Bland annat har General Motors och Peugeot-Citroen tvingas dra ned på sin produktion i USA respektive Europa.

Enligt Bloomberg News uppgav Mitsubishi Motors på fredagen att de producerade 15 000 färre fordon under mars månad.

Trots nedgången som väntas för den japanska stålindustrin väntas stålmarkanden inte se någon ökad volatilitet inom priser och utbud, i spåren av jordbävningen. Som anledning uppges att stora stålproducenter i 64 länder i genomsnitt kör 82 procent av fullkapacitet, enligt World Steel Association.

I slutändan kommer takten i återhämtningen i Japan avgöra hur allvarlig komponentbristen blir och omfattningen på skadorna världen över.

Japan är världens fjärde största exportör och bolag som exempelvis Caterpillar använder landet som plattform för tillverkning av utrustning som de sedan säljer till Kina.

Wall Street Journal pekar även på att vissa företag som tillverkar anläggningsmaskiner kan gynnas av den återuppbyggnadsfas som nu väntas i Japan, som enligt vissa beräkningar uppgår till 200 miljarder dollar.

(Nyhetsbyrån Direkt)