Boliden miljardexpanderar vid smältverket

Rönnskärsverket får en miljardinvestering när det gäller verkets återvinning av elektronikskrot. Kapaciteten kommer gå från 45 000 ton/år till 120 000 ton/år. Foto: Boliden.
Rönnskärsverket får en miljardinvestering när det gäller verkets återvinning av elektronikskrot. Kapaciteten kommer gå från 45 000 ton/år till 120 000 ton/år. Foto: Boliden.

Boliden gör en miljardexpandering av sin elektronikskrotåtervinning vid smältverket Rönnskär utanför Skellefteå. Resultatet blir en nära tredubblad kapacitet. När utbyggnaden är genomförd kan verket ta hand om 120 000 ton elektronikskrot per år jämfört med nuvarande 45 000 ton. Investeringen uppgår till cirka 1,3 miljarder kronor och stärker företagets ställning som en världsledande återvinnare av elektronikskrot.

Huvuddelarna i investeringen är en kaldougn, en ångpanna, gasrening samt materialhantering. Expansionsprojektet genomförs under 2010 och 2011 med beräknad driftstart för det nya kaldoverket i slutet av 2011. Kapacitetsökningen kommer i första hand att försörjas av de ökade elektronikskrotsvolymerna i Europa.

Få smältverk kan hantera elektronikskrot
Volymerna av elektronikavfall ökar snabbt i världen medan de smältverk som kan hantera elektronikskrot är få. Rönnskärsverket är idag ett av världens största inom återvinning av metaller ur elektronikskrot. Den ökade kapaciteten för elektronikskrot stärker verkets tillgång på råmaterial och bidrar samtidigt till ett hållbart kretslopp av metaller där så mycket som möjligt återvinns om och om igen.

Inom EU väntas ytterligare skärpt lagstiftning gällande insamling och hantering av elektronikavfall. Enligt EU:s WEEE-direktiv (Waste Electrical and Electronic Equipment) ska minst 4 kilo per invånare och år samlas in
och sorteras, ett krav som kan komma att öka till cirka 13 kilo 2016. Kombinationen av kortare produktlivscykler och skärpt lagstiftning gör elektronikskrot till det snabbaste växande återvinningssegmentet.
– En ökad del råmaterial för metallframställning kommer i framtiden från uttjänta produkter. Expansionen tar till vara på vår långa erfarenhet av att bearbeta elektronikskrot och vidgar möjligheterna på en växande marknad, säger Roger Sundqvist, platschef på Rönnskär.

Gynnar verkets lönsamhet och miljö
Synergierna mellan elektronikåtervinning och kopparframställning från metallkoncentrat är stora. När elektronikskrotet har smälts i kaldoverket förs det ihop med verkets huvudflöde för kopparframställning, där koppar och ädelmetaller utvinns.

När metaller utvinns ur skrot krävs endast 10-15 procent av den energi som behövs för att utvinna metaller ur malm, vilket gynnar både Rönnskärs lönsamhet och miljön. Expansionen kommer också att leda till ett antal andra miljöförbättringar. Färre interna transporter och mer inomhuslagring var två av de viktigaste övervägandena
när den nya anläggningen utformades. Ett samarbete förs även med Skellefteå Kraft gällande planer för energiåtervinning från processerna.

Fakta Rönnskär
Smältverket Rönnskär ligger i Skelleftehamn i norra Sverige. Rönnskär byggdes mellan åren 1928-1930 för att ta hand om den malm som hittades i Bolidenområdet 1924. Idag processas flera olika typer av råmaterial – från gruvkoncentrat till elektronikskrot och andra slags återvinningsmaterial. Smältverkets årliga produktion uppgår till över 200 000 ton koppar, 13 000 kilo guld och över 400 000 kilo silver. Andra produkter är bly, zinkklinker och svavelsyra. Antalet anställda är cirka 830.

Expansionen i korthet:
• Investeringen ökar Rönnskärs kapacitet att återvinna
elektronikskrot från 45 000 ton till 120 000 ton per år.
• Expansionen genomförs under 2010 och 2011.
• Driftstart beräknas till slutet av 2011.
• Investeringen uppgår till cirka 1,3 miljarder kronor.
• Andelen elektronikskrot i Rönnskärs råmaterial ökar
från 6 procent till 14 procent.
• Produktionen av guld, silver och koppar ökar.
• Boliden bidrar till ett hållbart samhälle genom att
öka återvinningen av elektronikskrot.