Gemensam avtalsförhandling i höst

Foto: Volvo
Foto: Volvo

Tjänstemännen och arbetarna kör gemensamma avtalsförhandlingar i höst, sedan arbetsgivarparterna och facken inom industrin kommit överens.
-Oerhört smart, säger Handels Tommy Tillgren.

Det innebär i praktiken att tjänstemännen inväntar LO-facken som i sin tur startar tidigare än vad det var tänkt.

Den nya tidsplanen innebär att avtalskraven måste överlämnas senast 30 september i höst. Och det datumet gäller alla parter i industriförhandlingarna. Tanken är sen att ett nytt avtal ska finnas klart sista november. Därefter är det fritt fram att ta till strejkvapnet.
-Och de avtal som då träffas ska vara i fas med varandra så att man slipper den här problematiken senare, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till TT.

Ett av de större LO-facken, Handels, välkomnar beslutet och ser inga problem med att tidigare än vanligt behöva komma överens om en LO-samordning. Handels avtal och flera andra stora avtal löper inte ut förrän ett halvår senare, den 31 mars.
-Ett oerhört smart sätt att få det här att fungera igen, säger Tommy Tillgren, Handels andre vice ordförande.
LO-fackens avtal i industrin går formellt ut sista januari 2012 och tjänstemannafackens avtal sista september 2011.

De nya gemensamma förhandlingarna innebär alltså att tjänstemännen inväntar LO-förbunden som i sin tur flyttar fram sina förhandlingar.

Hade det inte gjorts hade förutsättningarna för industriavtalet varit hotad med ökad konfliktrisk som följd. Detta eftersom det hade blivit svårt att förhandla om tjänstemännen skulle ha färdiga avtal innan LO-facken ens hade börjat.

Även de ekonomiska förutsättningarna skiljer sig från dem förra gången, vintern 2009/2010, då lågkonjunkturen hade satt djupa spår i industrin. Lönepåslagen i avtalen blev historiskt låga.
-Förutsättningarna ser helt annorlunda ut nu. Ekonomin har tagit fart och företagen går bra, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Samtidigt är inflationen och Riksbankens ränta på väg upp - något som lär påverka löntagarnas krav.
Bakgrunden är att 2010 års stora avtalsrörelse resulterade i att avtalen inom industrin fick olika löptider. Men nu ska alltså hela industrin förhandla samtidigt.

"Genom att åter få en gemensam förhandlingstidpunkt för den internationellt konkurrensutsatta industrin kommer den gemensamt kunna sätta det så kallade "märket" i förhandlingarna, vilket gynnar konkurrenskraften och lönebildningen i Sverige", skriver Magnus Ling, vd för Industri- och Kemigruppen, i en kommentar.
Överenskommelsen ökar också möjligheterna att få med den största arbetsgivarparten i industrin, Teknikföretagen, i industriavtalet igen.