Akzonobel i samarbete kring solcellsteknik

Akzonobels affärsområde, High Purity Metalorganics (HPMO), är en leverantör av elektroniska material till solcellsindustrin. Tillsammans med Seris, kommer bolaget nu att undersöka hur man ska bemöta solcellsindustrins önskan att minska kostnaderna genom att gå mot mer effektiva cellarkitekturer.

– Med tanke på den mängd energi som krävs för att driva städer och samhällen är ytterligare utveckling av förnybara energikällor till rimliga kostnader högt upp på vår agenda, och det driver flera av Akzonobels innovationer, säger Werner Fuhrmann, representant i Akzonobels koncernledning, med ansvar för Specialty Chemicals.

Samarbetet har föranletts av den växande förväntan att solcellsindustrin kommer att gå mot den mer effektiva kiselsolcellarkitekturen.

– Solcellstillverkare balanserar ständigt kostnader och prestanda och som en stor leverantör av några av de viktigaste råvarorna är vi angelägna om att titta på hur vi kan arbeta med Seris för att fortsätta att förbättra solcelleffektiviteten, säger Alberto Allegro, Global Business Director för AkzoNobel HPMO.

Akzonobel har utvecklat kunskap inom detta område och tillsammans med Seris, kommer man sikta på att identifiera hur bolagen bäst kan minska den totala ägandekostnaden för solenergi. – I synnerhet syftar partnerskapet på att undersöka hur man kan producera mer kostnadseffektiva kvaliteter som kommer kunna erbjuda den typ av långsiktiga fördelar som branschen efterfrågar, säger Dr Bram Hoex, direktör för Silicon Materials and Cells Cluster at SERIS.