Industribemanningen ökade med 33 procent

Foto: US Navy

Uthyrning av personal till tillverkning och industri ökade starkt under årets första kvartal med 33 procent. Även lager och logistik ökade med 15 procent jämfört med samma period förra året.

Denna utveckling visar på tre avgörande områden för svensk ekonomi där bemanningsbranschen blivit en central spelare: inom industri, logistik och vård. Under ett år är numera 20 000 metallarbetare anställda av bemanningsföretag och uthyrda till industrin. Lager och logistikenheter drivs i allt större utsträckning av bemanningsföretag – antingen i sin helhet eller i valda delar.

För tredje kvartalet i rad uppvisar branschen i helhet en positiv tillväxt, jämfört med samma period föregående år. Årets första kvartal uppvisar en ökning på 9 procent jämfört med samma kvartal förra året. Kvartalsomsättningen uppgick till drygt 5 miljarder.

I ett regionalt perspektiv växte norra Sverige starkast med 19 procent. Samtidigt är norr den minsta regionen med tio procent av omsättningen. Stockholm är fortfarande den största regionen med en tredjedel av omsättningen, tätt följt av industritunga västra Sverige med 27 procent.

Uthyrning är den i särklass största intäktskällan med 89 procent av omsättningen. Samtidigt har entreprenaderna vuxit stadigt och utgör nu 6 procent av totalomsättningen. Rekrytering och omställning utgör vardera 3 procent.