Strax före årskiftet 2013/2014 nådde Volvo Construction Equipments anläggning i Braås i Småland sitt mål att bli koldioxidneutral. Det är den första anläggningen i världen för tillverkning av anläggningsmaskiner som helt drivs med förnybar energi. Inga skadliga utsläpp, inga bidrag till växthuseffekten.
För sju år sedan, 2007 blev Volvokoncernens tillverkning av lastbilar i Gent helt koldioxidneutral. Och precis som Gent-fabriken blev den första koldioxidneutrala anläggningen inom fordonssektorn så blev fabriken i Braås i Småland nu först inom anläggningsmaskinssektorn.
I den 45 000 kvadratmeter stora anläggningen tillverkas ramstyrda dumprar och numera drivs tillverkningen enbart med förnyelsebara energikällor som vindkraft, biomassa och vattenkraft. Bakom satsningen är koncernens uttalade policy att värna om miljön.
Grön energi ett koncernmål
– Vi har med ganska små medel lyckats att bli koldioxidneutrala, säger Niklas Nillroth, ansvarig för miljö, säkerhet och samhällsansvar på Volvo CE. Med lite småländsk klurighet har vi nått målet att till 100 procent använda förnyelsebar energi.
Resan att göra Braås-fabrikens verksamhet koldioxidneutral inleddes redan 1999. Växjö Energi AB installerade då en fjärrvärmeanläggning som eldades med träflis, för att förse både produktionen och Braås invånare med centralvärme. 2007 anslöt sig sedan Volvo CE Braås till ett koncernövergripande initiativ då man övergick till grön el, det vill säga el från förnyelsebara källor.
Bättre kvalitet med elvärme
Dessa två första initiativ gjorde att anläggningen 2008 var koldioxidneutral till 87 procent. Därefter gick man för två år sedan in i slutspurten mot målet på 100 procent. I produktionen identifierades att de största energiförbrukarna var gasolbrännarna som användes för att värma upp ugnarna för rostskyddsbehandling till 60 grader celsius. Dessa byttes successivt ut med början i september 2013 och ersattes med fjärrvärme. Brännarna i målerianläggningen, som kommer upp i en temperatur på 120 grader celsius, ersattes med elvärme. Dessutom byttes fabrikens dieseldrivna gaffeltruckar ut mot eldrivna modeller.
– Övergången till elvärme istället för traditionellt med gasol har ineburit en förbättring. Vi får jämnare fördelning av värmen och det betyder att kvalitetsnivån har höjts.
Lättare att vara fossilfri i Norden
Samtidigt sporrade Volvo CE Braås Växjö Energi AB att driva fjärrvärmeanläggningen med enbart biomassa. Tidigare hade de även använt vanlig eldningsolja under toppar och vid underhåll.
– Sett ur globalt perspektiv har vi lite lättare att använda fosilfria bränslen i norra Europa och Sverige. Vi kan nyttja fjärrvärme, biomassa och vattenkraft som energikällor, säger Niklas Nillroth.
Fakta | VolvoCE Braås:
Antal anställda: 900 personer
Årsproduktion: 2 000 ramstyrda dumprar
Fabriksyta: 45 000 kvadratmeter
Koldioxidneutral till 87 procent år 2008
Koldioxidneutral sedan hösten 2013
Tillägsinvestering: cirka 10 miljoner kronor
Fakta | Förnyelsebar energi
• Förnybara energikällor är energikällor som hela tiden förnyar sig och som därför inte kommer att ta slut inom en överskådlig framtid.
• De flesta förnybara energikällor, som vind-, vatten- och bioenergi, härrör ursprungligen från energi från solen, ett undantag är tidvattnet.
Solen i sig är egentligen inte förnybar utan kommer en dag slockna, men detta är så långt i framtiden att det knappast är relevant för människan.
• Fossila bränslen (kol, olja och naturgas) räknas inte som förnybara. Dessa förnyas visserligen men under en väldigt lång tid, många miljoner år. Dessutom förbrukas de idag i en högre hastighet än vad de förnyas.
• Förnybar energi är en förutsättning för vad som brukar kallas hållbar utveckling.
• Förnybara energikällor ses också ofta som fördelaktiga ur miljösynpunkt, inte minst för att de inte spär på växthuseffekten.