Rekordproduktion i Domsjö Fabriker

Foto: Domsjö Fabriker

Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker fortsätter att sätta produktionsrekord. Ett nytt månadsrekord för cellulosaproduktionen uppnåddes under april. Även produktionen av de övriga huvudprodukterna, lignin och bioetanol, var mycket hög.

Redan under slutet av 2013 noterades en produktionsökning och den positiva trenden har hållit i sig. Nya dygnsrekord för cellulosaproduktionen slogs under början av 2014 med toppnoteringen 832 ton den 2 februari. Nu har även ett nytt månadsrekord slagits, under april producerades 19 873 ton cellulosa vilket ger en genomsnittlig produktion på 662 ton per dygn. Det kan jämföras med tidigare rekord på 623 ton per dygn.

– Så här mycket har vi aldrig tidigare producerat i modern tid. Det är oerhört glädjande, säger vd Lars Winter. Vi har under en längre tid arbetat med intrimningar och justeringar i vår process. Nu ser vi resultatet av det arbete som lagts ner av våra medarbetare.

Det är inte bara produktionstakten som varit hög, även kvalitetsutfallet var rekordhögt. Av cellulosaproduktionen var 99,6 procent.

– Om vi fortsätter i denna takt kan vi nå mer än 230 000 ton cellulosa under året. Vi hoppas på det och jobbar även vidare med förbättringar, framförallt i kokeri och återvinning, säger Lars Winter.

Den positiva utvecklingen har även präglat produktionen av lignin och bioetanol, som blev mycket hög under april, även om inga nya rekord noterades.