Användningen av kol i kraftvärmeverken ökade med 46 procent första halvåret i år jämfört med första halvåret 2012, enligt SCBs nya energistatistik. Användningen av fossil gas ökade med 29 procent. Regeringen avskaffade koldioxidskatten helt för kraftvärme den 1 januari 2013.Till nyår kommer man även att sänka koldioxidskatten för värmeproduktion.
– De sänkta koldioxidskatterna i kraftvärme- och värmeverken öppnar dörren för mer kol och högre utsläpp av koldioxid. Kolet tränger undan förnybara biobränslen. Effekten förstärks av att kol idag är billigt och att utsläppsrätterna är nästan gratis. Alla faktorer samverkar för att gynna kolförbränning idag, konstaterar Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.
– I de pågående klimatförhandlingarna i Warszawa går det mycket trögt. Regeringen visar prov på dåligt omdöme när man sänker skatten på fossila utsläpp samtidigt som utsläppshandeln har havererat. Vem kunde tro att Sverige åter igen skulle öppna dörren för fossila bränslen i el- och värmesektorn där vi faktiskt var på väg att bli helt fossilbränslefria, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Priset på utsläppsrätterna är nu så låga att det bara kostar fyra öre per kilo koldioxidutsläpp i jämförelse med den generella koldioxidskatten i Sverige på 1.08 kronor per kilo CO2.
– Om regeringen inte vill ta tillbaka sitt beslut om att sänka koldioxidskatten måste regeringen i likhet med Storbritannien lägga in ett prisgolv för utsläppsrätter på 20 öre per kilo koldioxidutsläpp så att det aldrig kan blir billigare än så, säger Svante Axelsson.
– Näringslivet behöver stabila spelregler och utsläppshandelns ryckighet gör att flera nödvändiga investeringar för att skapa i ett klimatneutralt Sverige 2050 försvåras. Ett prisgolv på utsläppsrätter skulle bli ett säkerhetsbälte för investerarna och en backventil för att förhindra de fossila bränslenas återinträde på marknaden, säger Gustav Melin.