Ryssland, Kina och Ukraina säger nej till förslag om marina skyddade områden i Antarktis. Det blev resultatet när länderna i konventionen för bevarande av marina resurser i Antarktis, CCAMLR, nyligen samlades till ett möte i Hobart på Tasmanien.
– Det är en stor besvikelse att så väl underbyggda förslag inte kan accepteras av ett par medlemsländer. Både Rosshavet och östra Antarktis är unika ekosystem som förtjänar det skydd som föreslogs, säger Staffan Danielsson på Havs- och vattenmyndigheten.
Medlemsländerna i Konventionen för bevarande av marina resurser i Antarktis, CCAMLR, samlades sista veckan i oktober i staden Hobart i delstaten Tasmanien i Australien. I fokus för årets möte var två förslag om att inrätta marina skyddade områden i Antarktis. Från svensk sida deltog Sveriges ambassadör i Australien Sven-Olov Petersson, Bo Fernholm, professor emeritus vid Naturhistoriska museet och Staffan Danielsson, utredare på internationella enheten på HaV.
USA och Nya Zeeland stod bakom förslaget i Rosshavet. Australien, EU och Frankrike stod bakom det andra förslaget, ett nätverk av skyddade områden i östra Antarktis. Många medlemsländer, däribland Sverige, stödde båda förslagen men eftersom beslut i CCAMLR tas i konsensus kunde Ryssland och Kina blockera båda förslagen. Även Ukraina motsatte sig.
– Nu har främst Ryssland ett ansvar att förklara exakt vilka förändringar i förslagen de kräver menar Staffan Danielsson.
– Ryssland och Kina har tidigare gått med på att inrätta ett nätverk av skyddade områden i Antarktis, därför är det uppseendeväckande att de inte kan acceptera dessa förslag.
Förslagen om skyddade områden i Antarktis har diskuterats i CCAMLR under de föregående två mötena i november förra året och vid ett extrainsatt möte i juli i år. Inför mötet hade förslagen om marina skyddade områden minskat i omfattning för att tillmötesgå kritikerna. Rosshavsförslaget minskades med 40 procent och tre av sju delområden i förslaget om östra Antarktis sköts på framtiden. Därmed var förhoppningen stor att de främsta kritikerna Ryssland, Kina, Norge, Ukraina och Japan skulle kunna acceptera förslagen.
– Japan och Norge mjukande något mot slutet av mötet medan Ryssland och Ukraina inte kunde acceptera förslagen. De ville se förslag med ännu mer detaljerad vetenskaplig information, men bakom de kraven kan det ligga andra skäl, exempelvis att de inte vill acceptera eventuella framtida inskränkningar i fisket efter tandnoting och krill, säger Staffan Danielsson.