Nya krav på diskmaskiner

Foto: Sis
Foto: Sis

Nu startar ett europeiskt samarbete för att enas om hur diskmaskiner ska tillverkas för att uppnå en säker livsmedelshygien och en lägre miljöpåverkan.

Gemensamma europeiska standarder för konstruktion, drift och underhåll kommer att påverka tillverkare av diskmaskiner i första hand. Även livsmedelsinspektörer och företag som köper och säljer utrustning till restauranger och behöver ha koll på de nya kraven.

På restauranger, storkök, inom servicehandeln och på andra serveringsställen används ofta professionella diskmaskiner för diskning av diskgods och beredningskärl. Det finns diskmaskiner i en mängd olika utföranden och märken på den europeiska marknaden. Idag saknas gemensamma europeiska standarder som specificerar krav på diskmaskinernas konstruktion, drift underhåll och på funktionskontroller – krav för att uppnå en säker livsmedelshygien.

Målet med den färdiga standarden är bland annat: bättre livsmedelshygien, lägre miljöpåverkan och underlätta vid upphandling inköp.