Sverige har åtagit sig att minska utsläppen av fosfor till Östersjön med 530 ton. Minskningen ska klaras av på åtta år. Åtagandet är en fördubbling i ton men på cirka halva tiden jämfört med det tidigare åtagandet. Det går inte.
Sveriges åtagande för kväve minskade. Vattentjänstbranschen har redan accepterat att ta ansvar för cirla en tredjedel av detta, men minskningen går bara att genomföra med nya regler. Med nuvarande lagstiftning tar det över 40 år och blir 50 procent dyrare. Regeringen har räknat fel för fosforn. De svenska kommunala reningsverken är visserligen högeffektiva, men de kan inte rena bort mer fosfor än vad som kommer in till dem, ingen kan ta bort mer än 100 procent.
– Det har vi påtalat för Miljödepartementet vid flera tillfällen och samtidigt föreslagit en ny konsekvensutredning, säger Peter Sörngård, som arbetar med dessa frågor hos Svenskt Vatten.
Avloppsreningsverken släppte år 2010 ut drygt 60 ton fosfor till Östersjön. Då renade de 96 procent av all inkommande fosfor. Införs högsta tekniknivån i alla reningsverk, även de allra minsta för små byar på 2 000 personer, kan de till mycket höga kostnader och hög energiåtgång plocka bort ytterligare cirka 30 till 35 ton. Men kostnaden blir helt orimlig när de ska rena 330 000 000 kubikmeter vatten med den tekniken. Det motsvarar lika mycket vatten som ryms i en kanal som är hundra mil lång, 10 meter djup och 33 meter bred. När detta är gjort återstår alltså ytterligare 500 ton fosfor att ta bort.
– Var alla dessa ton ska tas är en gåta, säger Peter Sörngård.
Effektiviteten i de svenska reningsverken gjorde att Sverige fick lättare beting 2007. Det undantaget har Sverige nu förhandlat bort, trots att svenska reningsverk renar 96 procent medan EUs och Helcoms krav på de övriga Östersjöländerna är 80 procent på orter större än 10 000 invånare.