Skangass och SSAB EMEA har tecknat ett långsiktigt avtal för naturgasförsörjning till SSABs produktionsanläggning i Borlänge. Avtalet innebär att SSAB kan minska sina miljöutsläpp i Borlänge i betydande omfattning. Exempelvis reduceras utsläppet av koldioxid med 40000 ton per år vilket motsvarar vad 22 000 dieselbilar släpper ut om de kör 1 500 mil om året.
Affären omfattar förutom leveranser av naturgas även uppförande av en mottagningsterminal inne på SSAB:s industriområde i Borlänge. Terminalen kommer byggas och ägas av Skangass och uppföras i nära samarbete med projektgruppen för konvertering på SSAB. Terminalen kommer utnyttja varmvattenförångare kopplade på det lokala fjärrvärmenätet och beräknas stå färdig andra halvåret 2014. Distributionen av naturgasen till Borlänge kommer ske i flytande form, LNG, via vägtransporter och kommer ersätta eldningsolja som bränsle i omvärmningsugn 302.
– Vi är väldigt stolta och nöjda med att ha fått möjligheten att hjälpa SSAB över på ett mindre miljöbelastande bränsle än dagens eldningsolja säger Roger Göthberg, försäljningschef på Skangass och tillägger, Skangass är i en starkt expansiv fas med bland annat etablering av Sveriges största mottagningsterminal för flytande naturgas baserad i Lysekil och affären med SSAB är ett viktigt steg i vår fortsatta utveckling i Skandinavien.
Skangass producerar LNG i sin fabrik i Risavika utanför Stavanger som sedan distribueras via egna fartyg till distributionsterminaler i Skandinavien. Initialt kommer distributionsterminalen i Lysekil användas för leveranser via lastbil till SSAB men Skangass arbetar kontinuerligt med att utveckla och optimera sin distribution av LNG för att pressa kostnader och begränsa den totala miljöbelastningen, vilket kan komma att betyda andra distributionsvägar och sätt till Borlänge i framtiden.
– Affären med SSAB visar på den kompetens Skangass har med egen produktion, distribution och framförallt tekniskt kunnande, vilket ger kunder den trygghet som krävs för att byta energislag i sina processer. Vi är säkra på att vårt arbete med att utveckla LNG som framtidens energislag inom industri- och marinmarknaderna kommer få upp ögonen för LNG hos många fler framöver, avslutar Roger Göthberg.