Sveriges effektivaste såglinje har invigts

Foto: Derome

Nu har Sveriges effektivaste såglinje invigts. Med ny teknik ska den nya sågen utvinna mer plank och brädor ur den svenska skogen än vad som varit möjligt tidigare. När Marie Wickberg, politisk sakkunnig inom skogsindustrifrågor på Näringsdepartementet, invigningstalade i Derome betonade hon träets roll i ett hållbart samhälle. Hon lyfter Deromes satsning på en effektivare produktion som ett föregångsexempel:– Träindustrin behöver god tillgång till råvara. Vi har ett fungerande skogsbruk i Sverige där andelen skog växer men efterfrågan på trä kommer att öka när konjunkturen vänder uppåt.Deromegruppens koncernchef Karl-Erik Andersson håller med:

– Det har aldrig varit så angeläget att satsa på att få ut maximalt med plank och brädor ur stocken. I det papperslösa samhället minskar efterfrågan på papper, medan trä som byggmaterial blir allt mer eftertraktat i takt med ett ökat hållbart byggande. Deromegruppen har tre sågverk. Alla tre ligger på västkusten, där man också hämtar råvaran och förädlar den vidare till bland annat takstolar och hus. Med den nya linjen ökar sågenheten i Derome sin årskapacitet med 50 000 kubikmeter sågade trävaror per år. Hela 5 procent mer plank och brädor räknar man med att få ut ur varje stock. Totalt kommer Deromegruppen att kunna såga 500 000 kubikmeter trävaror per år med den nya sågen i bruk.

Men Derome investerar inte bara i sågverket. Målsättningen är att öka hela gruppens omsättning med 50 procent på 5 år, till 4,5 miljarder. För att klara detta ligger ett investeringspaket på närmare 1 miljard.