De besparingsåtgärder Atlas Copco offentliggjorde på tisdagen tar inte höjd för ytterligare försämring av efterfrågan på gruvutrustning.
"Vi har varslat 163 personer och det är för att täcka nuläget. Om framtiden sedan blir bättre eller sämre - det har vi inte tagit någon hänsyn till", säger Johan Halling, chef för affärsområde Gruv- och bergbrytningsteknik sedan i
somras, till Nyhetsbyrån Direkt.
I slutet av förra året varslade Atlas Copco 160 anställda i Örebro om uppsägning. Under första halvåret har marknaden fortsatt att försvagas och nya kapacitetsanpassningar behövs på samma anläggning där fler än 1.700 anställda jobbar.
Gruv- och bergbrytningsteknik har stora produktionsanläggningar även i Kina och USA.
"I de länderna sker anpassningarna mer löpande och det handlar mer om temporärt anställda. Där anpassar man sig snabbare och nästan på månadsbasis", säger Johan Halling som var chef för en av divisionerna inom Gruv- och bergbrytningsteknik innan han fick ansvaret för hela affärsområdet.
Gruv- och bergbrytningstekniks orderingång rasade 24 procent under innevarande års första sex månader.
"Nu tror vi att det har bottnat, men det finns inga garantier och läget är svårbedömt", säger Johan Halling.
Vad får er att tro att efterfrågan har nått en bottennivå?
"Vi tycker väl att det åtminstone på orderingångssidan ser lite stabilare ut, men på en lägre nivå. Det är så det känns nu, men det trodde vi i slutet av förra året också", svarar Johan Halling som även hänvisar till att vissa
metallpriser har stigit på sistone.
Han säger vidare att eftermarknadsaffären - försäljningen av tjänster och förbrukningsvaror - håller sig uppe "någorlunda" väl.
Det senaste årets efterfrågeminskning har främst gällt utrustningsprodukterna, såsom borriggar, och på finansmarknaden har nedgången fött farhågor om sjunkande priser.
"Det är klart att det finns en viss press. Men vi kommer inte att gå in i ett priskrig bara för att få volym eller något liknande", resonerar Johan Halling.
(Nyhetsbyrån Direkt)