Ericsson satsar på nya datacenter för forskning och utveckling. Två av dem byggs i Sverige.
-Detta är en investering på 7 miljarder på fem år, säger vd Hans Vestberg.
Telekomjätten Ericsson lägger två av sina nya datacenter i Sigtuna och i Linköping.
-Det här är någonting som vi gör för att satsa långsiktigt för att kunna behålla vår position som världsledande inom vårt verksamhetsområde, säger Hans Vestberg.
Redan 2014 ska byggnaderna stå klara att börja användas i Sverige. Året därefter ska anläggningen i Montreal, Kanada, stå klar.
-Det kommer att skapa 60-100 nya jobb men det viktigaste är kanske att vi behåller befintliga jobb inom forskning och utveckling i Sverige, säger Hans Vestberg.
Dessutom bygger Ericsson en ny byggnad i Kista, norr om Stockholm, för hårdvarudesign. Investeringen i Sverige värderas till cirka fem miljarder kronor.
Ericsson har i dag cirka 9 000 anställda inom forskning och utveckling i Sverige.
-Sverige ska fortsätta att vara ett av de länder som ligger längst fram när det gäller att lägga resurser på forskning och utveckling, sade finansminister Anders Borg på samma presskonferens.
TT: Finansministern har rimligen ett späckat schema. Varför tar du dig tid att vara med här, det handlar om 60-100 jobb?
-Därför att detta är en oerhört central investering för att Sverige ska vara ett högteknologiskt land i framtiden.
TT: Du räknar med att detta kommer skapa fler jobb på sikt?
-Jag är övertygad om att det här bidrar till att säkra jobb i Sverige.
Enligt Borg har han och Hans Vestberg sedan länge en nära dialog.
-Det är relativt ofta vi pratar i telefon. Ericsson är en bra samtalspartner. Jag vill tacka Ericsson som i och med den här satsningen visar att man tar ett långsiktigt ansvar för svensk industri. Detta är en signal att man kommer vilja vara kvar i Sverige länge, säger finansminister Anders Borg.
Men Anders Borgs entusiasm inför Ericssons satsning delas inte av telekomanalytikerna. Ingen av dem som TT har varit i kontakt med tycker att detta är någon stor grej och sjumiljardersinvesteringen ses mest som en omfördelning av resurser.
-Det är väl mer en PR-grej detta. Man har dragit ner i Sverige och nu vill man visa att man satsar. I min värld är detta ingen stor grej och inget som påverkar aktiekursen, säger en analytiker som vill vara anonym.
(TT)