Nu har forskare vid KTH tillsammans med ett designkontor tagit fram ett antal förslag till varför och hur du ska bli självförsörjande när det gäller el. En mobilapp, en solfriggebod och ett kom i gång-paket som ska inbjuda till impulsköp utgör några av idéerna och koncepten.
Det är i forskningsprojektet "Användarvänlig lokal elproduktion" som är en del av satsningen Green Leap som de olika idéerna fötts.
– Det du tidigare betalade i form av elräkningar betalar du av på solcellerna istället. Efter 10 år är de avbetalade och du har gratis el. Då solcellerna kommer med garanti om 25 år innebär det 15 år av gratis el, säger forskaren Teo Enlund.
Han tillägger att man tidigare fick sälja solceller med argument som "Rädda planeten". Idag handlar det snarare om argumentet
– Det handlar om hur man paketerar lokal elproduktion. Man kan sälja in konceptet som ett sätt att spara pengar, en sparform med hög och säker avkastning. Det är bland annat det vi tittat närmare på i forskningsprojektet "Användarvänlig lokal elproduktion,
Nu jobbar Teo Enlund vidare med resultatet från "Användarvänlig lokal elproduktion". Det innebär bland annat användarstudier och att forskarna går på djupet med sina resultat.
Green Leap är en mötesplats för design och hållbar utveckling på KTH. Projektet Användarvänlig lokal elproduktion är finansierat av Vinnova, och partners har No Picnic Design och Egen El varit.
säger Teo Enlund.