En gigantisk smutsbrun smog – luftföroreningar från ofullständig förbränning – påverkar klimatet över östra Asien mer än utsläpp av koldioxid, och förorsakar förtida död av en halv miljon människor årligen, bara i Kina. Trots detta har det varit svårt att bestämma vilka som är de viktigaste utsläppskällorna.
I en artikel som nu publiceras i tidskriften "Environmental Science and Technology", utgiven av American Chemical Society, använder Örjan Gustafsson och kollegor vid Stockholms universitet och från Kina, USA och Sydkorea en kraftfull kol-14 metod som visar att fyra femtedelar av de förorenande sotpartiklarna kommer från fossil förbränning så som hushållens småskaliga användning av kolbriketter och från trafik. Resultaten ändrar drastiskt synen på olika källors bidrag.
Upptäckten förbättrar kunskapen kring källorna av sotpartiklar “Black Carbon” – en viktig del av Kinas luftföroreningar – och den globalt viktigaste bland de så kallade kortlivade klimatpåverkande luftföroreningarna. De relativa bidragen från biomassa gentemot fossil förbränning är viktig att förstå då fossilt sot har en starkare klimatpåverkan, tränger djupare ner i lungan och korrekt källbestämning är ett centralt underlag för samhällsbeslut kring vilka källor som ska prioriteras för minskade utsläpp.
De bruna moln av luftföroreningar som täcker stora delar av Sydostasien uppkommer bland annat genom eldning av ved och jordbruksrester, kol i hushållen och fabriker, samt från trafik. Tidigare studier, baserade på osäkra utsläppsfaktorer, spänner ett stort intervall men har samtliga föreslagit en större roll för biomassaförbränning än vad de nu publicerade källdiagnostiska mätningarna på sot i den faktiska luften över östra Asien visar.