De senaste två åren har varit värre för mindre gruvbolag än vad finanskrisen 2008 var. Botten har dock nåtts och redan till hösten bör det kunna se lite bättre ut, men det är det stora gruvjättarna som kommer att se återhämtningen först.
Det säger Lundin Minings ordförande Lukas Lundin i en intervju med branschobservatören Mineweb.
"Kraschen 2008 var bara en studs. Det gick bara upp och ner. Den här gången hardet varit mycket tufft", säger han.
Problemet för gruvbolagen har varit att investerarnas pengar har lämnat sektorn och sökt sig till andra branscher, fortsätter Lukas Lundin, och nämner Procter & Gamble och IBM som exempel.
Så mycket värre tror han dock inte att det ska bli för gruvsektorn.
"Min känsla är att vi har sett botten", säger han, med tillägget att de mindre bolagen inte kommer att börja lyfta förrän det står klart att mer pengar flödar in till de stora aktörerna, "och det kan ta ett tag". Lite mer tydliga tecken på detta hoppas han se till hösten.
Lägre metallpriser har inverkat negativt på bolagens resultat, men enligt Lukas Lundin är prisnivåerna överlag egentligen inte särskilt låga.
"Alla klagar på guldpriset, men kom ihåg att för två år sedan var vi väldigt upphetsade över ett pris på 1.200 dollar per uns", påminner han. Vad det gäller koppar, den för Lundin Mining viktigaste metallen, tror han att nedgångarna i allt väsentligt är över.
Någon upprepning av krisen i slutet av 1990-talet, då det tog flera år innan branschen återhämtade sig, tror Lukas Lundin inte på.
"Glöm inte att hela världen har växt, vi behöver verkligen de här råvarorna i dag. Det är en helt annan värld nu", säger han.
Under rådande omständigheter, med njugga investerare och lägre marginaler, är en skicklig bolagsledning och starka finanser av största vikt.
"Om du inte har det, så finns du inte", konstaterar Lundin Minings ordförande.
De sämre tiderna skapar dock möjligheter för bolag som har sitt på det torra.
Blir ni mer aggressiva med att leta efter möjligheter?
"Ja, vi kan dra nytta av situationen. Vi letar efter guldtillgångar i långt framskridna stadier av utveckling, men det är förvånansvärt svårt att hitta något som ser bra ut", säger Lukas Lundin till Mineweb.
(Nyhetsbyrån Direkt)