Bauma 2013: Gruvmaskinshow av stora mått

Bauma hade i år en mässareal på 570 000 kvadratmeter, vilket enligt mässledningen innebar att all tänkbar yta var uppbokad. Foto: Bauma
Bauma hade i år en mässareal på 570 000 kvadratmeter, vilket enligt mässledningen innebar att all tänkbar yta var uppbokad. Foto: Bauma
Caterpillar presenterade mer än 70 produkter tillsammans med enskilda innovativa lösningar och tjänster på Bauma 2013 i München. Foto: Bauma
Caterpillar presenterade mer än 70 produkter tillsammans med enskilda innovativa lösningar och tjänster på Bauma 2013 i München. Foto: Bauma
Förutom otaliga gruvmaskiner visade Atlas Copco upp en ny käftvariant som förvandlar kombinationssaxen CC3300 till en mobil sax. Foto: Markku Björkman
Förutom otaliga gruvmaskiner visade Atlas Copco upp en ny käftvariant som förvandlar kombinationssaxen CC3300 till en mobil sax. Foto: Markku Björkman

Entreprenads- och gruvmaskinsmässan, Bauma i München gick av stapeln i mitten av april. Drygt 450 000 besökare kom till årets upplaga, en överraskande siffra med tanke på den ekonomiska krisen i många europeiska länder. Besökarantalet vid tidigare Bauma-mässan år 2010 var 415 000. Cirka 3 300 företag och leverantörer ställde ut i Bauma i år, men ytterligare flera hundra hade velat vara med. Arrangörernas förväntningar uppfylldes därmed med råge.

Bauma hade i år en mässareal på 570 000 kvadratmeter, vilket enligt mässledningen innebar att all tänkbar yta var uppbokad. Svenska företag är väl framme under årets Bauma. Det gäller inte minst Volvo som presenterade en ny extra robust lastbil bland annat för gruvdrift. Bauma har också utvecklats till att bli en stor internationell mobilhydraulikmässa.

 

På Bauma-mässan fanns alla ledande tillverkare samt de flesta nya innovationerna på marknaden.

Över 100 amerikanska företag och tillverkare deltog vid årets Bauma i München.  Däcktillverkaren Continental ställer upp sina produkter både inom- och utomhus. Hågade kunder kan välja mellan däck i normalstorlek och i XXXL.

 

Clevelandföretaget Eaton presenterade ny teknik för motorer och växellådor, som används av fyra av fem tunga OEM-fordon i världen. Eaton visade upp fullt synkroniserade och icke-synkroniserade manuella växellådor samt automatiserade manuella växellådor över ett komplett spektrum av applikationer. 

 

Lastare med automatisk stabilisator
Företaget Manitou demonstrerade på Bauma en ny uppgraderad extra rörlig tre-i-ett teleskoplastare.

Lastaren är enligt Manitous mer än en teleskoplastare. Den är dessutom en kran och en plattform. Lastaren har utrustats med en motor från Mercedes och en automatisk stabilisator som läser terrängen och skapar automatiskt en pålitlig bas att stå på. Det finns en ny färgbildskärm och genomsynligt tak ger operatörerna möjlighet att alltid se vad som händer ovanför lastaren.

 

Manager Bob Grivetti från Illinoisföretaget Great Lakes representerade USA- paviljongens så kallade icke-tillverkande företag. Grivettis företag har specialiserat sig på att reparera och ersätta begagnade delar med nya komponenter.

En lukrativ bransch nu när många vill spara. Great Lakes varuutbud innehåller komponenter och delar av alla kända märken från Caterpillar till Komatsu och Daewoo.

Grivetti berättade att han inte fick ställa upp på tidigare Baumamässor eftersom arrangörerna ansåg att han ”inte var en tillverkare”.

 - Nu i år verkar det som om de också har blivit intresserade av andra ”non- manufacturers” inom gruv- och nyttofordonsbranschen, konstaterade Grivetti.

 

På Bauma 2013 lanserade Atlas Copco en ny käftvariant som förvandlar kombinationssaxen CC3300 till en mobil sax. CC 3300 har en konstruktion som går i linje med Atlas Copcos hela sortiment av hydrauliska kombinationssaxar.

Det har visat sig att systemet med två rörliga käftar och två lyftcylindrar håller än: det ger en konstant hög krosskraft under hela stängningsprocessen.

 

Vattendriven teknik
LKAB Wassara AB presenterade vattendrivna borrteknikens fördelar på mässan. Företagets experter förklarade om hur teknik som använts i över 20 år i gruvor nu också anpassats till anläggningsarbeten, dammar och prospekteringsborrning. Egenskaper som utmärker tekniken är bland annat minskad miljöpåverkan, hög precision och lägre energibelastning.

 

Den vattendrivna borrtekniken som Wassara använder innehåller inga tillsatser utöver vanligt vatten. Vattnet i sig ger tillräcklig smörjning till utrustningen, det är en av miljöfördelarna med den vattendrivna tekniken. Luftdriven borrutrustning använder ofta olja för smörjning, en olja som när den smort borrsträngen kommer ut i borrhålet.

 

– Vår vattendrivna borrteknik har en minimal miljöpåverkan, berättade Kent Boström, informationschef på LKAB Wassara AB. Dessutom är både effektförbrukningen och koldioxidutsläppen mindre än vid traditionell borrning med tryckluft.

 

En anledning till den låga energiförbrukningen är att vatten är mer direktverkande än luft. Att komprimera luft är helt enkelt inte energieffektivt.

Wassara AB visade även några exempel på krävande applikationer där den vattendrivna borrningen har varit överlägsen: bärgningen av kryssningsfartyget Costa Concordia i Italien och tätningen av den stora dammen Wolf Creek i USA. Borrning för geoenergi i vattenrik mark i Malmö och användning inom det svenska gruvbolaget LKAB.

 

Lägre bränslekostnader
Finländska Polarmatic demonstrerade en del av företagets innovativa TURBOMATIC-baserade uppvärmningslösningar för betongstationer och betongelementsfabriker. Dessutom levererar Polarmatic också instrument- och kontrollösningar till betongstationer.

 

SSAB presenterade en ny stålgeneration, Domex 900/960 och 1100. De nya stålen har högre hållfasthet, god formbarhet och förbättrade svets- och skäregenskaper.

 

Tillverkare av tyngre fordon eller kranar kan därmed bygga lättare konstruktioner med bibehållen styrka och livslängd. För användaren betyder det att nyttolasten kan ökas och att bränslekostnaden per transporterat ton gods kan minskas.

 

SSAB:s nya höghållfasta stål, Domex 900/960 och 1100 gör det nu möjligt för tillverkare att uppgradera befintliga konstruktioner samtidigt som det nya Domex också öppnar dörren för helt nya designlösningar.

 

Företaget Case visade på Bauma sin nya M-serie av bandschaktare som ska ge 9-16 procents effektökning trots en minskad bränsleförbrukning runt 10 procent.

 

CASE avtäckte även de första midigrävmaskinerna, Tier 4 Final med standardmotor, CX75SR och CX80C. Den senaste generation av CASE hjulgrävare, WX 8-serien visades också på Bauma.

 

Bland ett 70-tal andra produkter presenterar Catepillar grävmaskinen Cat® 336E H, företagets nya kraftpaket, som bygger på ett innovativt, bränslesnålt "hydrauliskt hybridsystem" som fångar upp och återanvänder energi. Det resulterar i en bränsleeffektivitet som är upp till 50 provent högre än den hos 336D.

. Enligt Ken Gray, global produktchef för stora hydrauliska grävmaskiner på Caterpillar Excavation Division, har kunderna visat stort intresse för produkten.

 

Bra grepp och skydd mot stötar
Goodyear presenterade ett nytt däck för tunga användningsområden. Bland de många fördelarna hos Goodyears RT-5D-hjullastardäck, jämfört med föregångaren, märks 25 procent mer lastkapacitet, större komfort och bättre grepp. 

 

Den extra lastkapaciteten på 25 procent per cykel innebär högre produktivitet och därmed lönsamhet. Dessutom ökar det nya däcket komforten. Det innovativa CAD-utvecklade slitbanemönstret ger även bra skydd mot stötar, såväl som bra grepp och hållbarhet, i synnerhet i tuffa miljöer som stenbrott.

 

Tillverkaren förklarar att den breda och solida icke-riktade slitbanan möjliggör transport av tunga laster, till exempel stenblock. Jämfört med RT-5C är vibrationerna på hård mark 30 procent lägre, vilket ger avsevärt högre komfort.

 

De miljömässiga, logistiska och kostnadseffektiva utmaningarna som de globala växande ledningsnäten för olja, med mera, inspirerar och pådriver ingenjörer världen över att förbättra byggmetoder och skapa nya trender.

 

Världen törstar efter bränsle och det byggs varje år över 30 000 kilometer rörledningar och robusta pipelines. 

Visserligen har den grundläggande metoden att begrava rören i marken inte förändrats i årtionden, säger en tunnelspecialist från tyska Herrenknecht AG på mässan. Däremot har detta tyska företag kommit på en idé om att göra arbetet snabbare med betydligt lättare, men effektivare maskiner.

Med hjälp av den så kallade semigrävningsmetoden går det att lägga ett normalrör med en hastighet av cirka fem meter per minut. Inte heller behöver man gräva lika breda rördiken eller vända jorden som tidigare.

 

Bauma Award-vinnare
Pipe Express-metoden går ut på att en liten tunnelborrmaskin luckrar upp jorden, medan en transportör transporterar schaktmassan ovan jord bakom maskinen. En prototyp som testades nyligen i Nederländerna borrade 2,5 meter djupa diken med en hastighet av 3 meter per minut. 

 

Byggindustrin största mässa, Bauma, kom vid en tidpunkt då den globala ekonomin uppvisar en blandad kompott. Förutom Tyskland står Europa och stampar på samma ställe. Nordamerikanska bostadsmarknaden håller på att vakna upp. Kinas export  håller på att mattas av men det finns även vinnare på årets Bauma.

 

Tillverkare av utrustning för byggbransch och gruvindustri, som har betalat miljontals dollar för att kunna bogsera sina senaste tunga maskiner och järnkolosser till Münchens mässområde nu i april, är trots allt optimistiska. De hoppas att innovationernas stärkande kraft kommer att hålla byggandet i gång världen.