Årets Innovatör 2013 utsedd

Foto: Dapo Invest

Daniel Lundborg och Poyan Sandnell driver bolaget Dapo Invest och har utvecklat det nya smarta verktyget Hummerglide för snickaren. Daniel, som till vardags är vice vd på Byggteknik, irriterade sig på problemet med såriga händer och trasiga handskar hos sin personal på grund av vassa kanter på byggskivor.

Det borde gå att göra en lösning på det, tänkte Daniel och påbörjade arbetet med att utveckla en första prototyp.

– Det var viktigt att skapa en lösning som fungerar i en snickares vardag, en tillräckligt enkel och oumbärlig produkt som kan användas lika självklart som hammaren och tumstocken.”

Daniel pratade med grannen Poyan, som till vardags arbetar som logistikchef på Ericsson i Katrineholm, och starten på ett framgångsrikt samarbete inleddes. Söndagskvällar blev den fasta tiden då projektet utvecklades. Då formulerades målsättningar och fördelades arbetsuppgifter.

En tilltalande design var mycket viktigt, likväl som hög kvalitet och tydlig användarnytta. I kontakt med Katec i Katrineholm fick bolaget bland annat hjälp med att söka designskydd i Sverige och EU.

Via kontakter utvecklades och tillverkades en första serie i Kina. Den första sändningen anlände under våren 2012 och den visade sig tyvärr inte alls hålla måttet och den höga kvalitet som innovatörerna ställt som krav. Ett irriterande omtag blev ett faktum, men tack vare att vattentäta avtal skrivits mellan bolaget och den kinesiska tillverkaren kunde Dapo Invest gå vidare utan ekonomiska förluster.

Att tillverka i Sverige blev nu målet och efter noggranna undersökningar och tips från branschfolk hittades en tillverkare i Småland som kunde leverera produkten enligt de kvalitetskrav man ställt. Produkten Hummerglide som nyligen levererats som första svensktillverkade serie finns än så länge i bygghandeln i KFV-regionen. Diskussioner pågår med kedjor inom fackhandeln och en nationell lansering planeras inom kort och en Europeisk lansering planeras under året.

– Det har varit lärorikt, roligt och ibland tufft. Tack vare att vi båda är mycket envisa och målinriktade har det gått bra. Vi har flera idéer på ritbordet som vi nu är sugna på att sätta igång med, säger Daniel och Poyan.

– När vi i Katec skulle besluta om vem som skulle få utmärkelsen Årets Innovatör var vi eniga om att Dapo Invest  och produkten Hummerglide var det självklara valet. Deras envishet och professionella arbete imponerade, och med en produkt som gör stor nytta för yrkesmannen och det gillar vi, säger Marie Gillstam, vd Katec, Katrineholms Entreprenörscentrum.