Den ryske presidenten Putin och den tyska förbundskanslern Merkel deltog på söndagen i Hannovermässans högtidliga invigning. Den 8 april besökte Putin ett antal paviljonger. Ryssland deltar i mässan som partnerland. Ett stort hållbart produktutbud på mässan visar att det är de ”gröna” teknologierna som är de viktigaste tillväxtområdena för industrin kommande år. Det betyder också att industrin i Europa står inför enorma utmaningar: produkter och processer måste vara ekologiskt och ekonomiskt uthålliga, miljövänliga och effektiva för att över huvud taget ha en chans på världsmarknaden.
På mässan i Hannover riktar Ryssland fokuset på energi, industriell automation och nya arter av material. Förutom ett brett sortiment av produkter och teknik i den centrala ryska montern i hall 26, drar mässans partnerland nytta av ett brett spektrum av nyckelprodukter. Mässan ger Ryssland möjligheten att visa upp landets industriella slagkraft och som världens sjätte största ekonomi.
Mer än 100 ryska företag förfogar över en imponerande utställningsareal på 4.500 kvadratmeter. Listan över deltagare innefattar sådana stora aktörer som Gazprom, Rosnano, ryska järnvägen, Rosneft, Transnest, UralVagonZavod, RAO UES of Russia, Vnesheconombank, TMKGroup och Metalloinvest. Det är den största nationella grupperingen av utställare som har ställt ut på Hannovermässan.
Aldrig tidigare har så många ryska bolag deltagit i en industriell utställning utanför sitt eget land. Årets Hannovermässa består av ett stort antal internationella fackmässor under samma tak. Putin undgick dock inte kritik för det allt bittrare samhällsklimatet i Ryssland. Tysklands förbundskansler Angela Merkel försäkrade att inte backa för kontroversiella samtalsämnen. Hon uppmanade Putin att visa tolerans gentemot människorättsorganisationer.
Genom ett besök på mässan kan de + 200 000 internationella inköparna täcka flera inköpsbehov samtidigt, därför ger Hannover Messe en möjlighet även för svenska exportföretag. Vissa fackmässor arrangeras vartannat år. Totals presenterar 6 000 internationella utställare en enorm bredd och stort djup av industriellt kunnande.
Närvarande i Hannover är de viktigaste japanska och sydkoreanska företagen inom mikroteknik, däribland mikromekanisk Center (MMC) från Tokyo, som stödjer landets viktigaste mikronano- industriföretag. Dessutom ställer Panasonic, Sony, Omron, Canon, Denso och Fuji ut sina senaste produkter. Deltar gör också anotekniska institutionen, Research Association (Ntra) omfattar 80 stora forskningsorganisationer och företag i Sydkorea, inklusive LG, Samsung och Seoul National University. Ytterligare fokusområden är så kallat tryckt elektronik, systemintegration, nanoteknik och laserteknik.
Här kan besökarna se hur mobila plattformar kan röra sig fritt i olika miljöer med hjälp av en mängd nya sensorer och högpresterande navigationssystem. De är programmerbara för enskilda ändamål som grundläggande robotar, men kan dessutom utökas med komponenter som en extra robotarm. Den kan hantera därigenom ett antal helt nya uppgifter.
Temat Greentelligence slår igenom på alla utställningsområden. Mässan utgör en lämplig plattform för att för den internationella publiken visa upp och marknadsföra hållbara lösningar och miljömässigt skonsamma produkter. Denna gröna trend gäller för alla huvudteman på mässan – energiområdet, underleverantörer av produkter och tjänster och forskning och utveckling.