Kritik mot ny mineralstrategi

Foto: LKAB
Foto: LKAB

Suget är enormt efter mineraler och metaller, inte minst från Kina och Indien. Det vill regeringen ta tillvara på genom en ny mineralstrategi. Men Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tycker att strategin är otydlig.

-Jag vill se en expansion inom gruv- och mineralnäringen men jag ser också de utmaningar som det innebär, inte minst för miljön, säger näringsminister Annie Lööf (C).

I regeringens nya mineralstrategi finns en åtgärdslista för att ta tag i en del av de konflikthärdar som finns, till exempel att ren- och gruvnäring ska samråda vid tillståndsprocesser, hjälp till kommuner när ett gruvföretag vill etablera sig och att studera kortare tider för miljötillståndsprövning.

Annie Lööf vill inte ha "baracksamhällen", som hon kallar det. Orter som inte kan erbjuda tillräckligt många bostäder, där personal flyger in och ut enbart för att arbeta.

-De samhällen som har en gruva ska också få del av de inkomster som finns där. Därför är bostadsbyggandet A och O, så att människor också kan bosätta sig på orten.

Boverket får därför i uppdrag att se vilka hinder som finns för bostadsproduktion och komma med förslag.

Men Lööf kommer inte med några förslag om höjd mineralersättning eller gruvskatt. Det handlar om en strategi, inte en proposition med skarpa lagförslag, säger hon.

-Vi har en mineralersättning i dag och jag har inte för avsikt att ändra den. Jag ser inte gruvskatt som en lösning. Jag tror inte på att lägga på ytterligare skatt på företag som i dag helt uppenbart har det tufft vad gäller investeringsmöjligheter, säger Lööf.

Statliga gruvbolaget LKAB välkomnar att mineralstrategin har en ambitiös målsättning att Sverige ska vara ledande i Europa när det gäller mineral.

Men V-ledaren Jonas Sjöstedt är besviken på den nya strategin. Han tycker den är otydlig, utan konkreta förslag.

-Det är viktigt att snabbt se till att man lägger om mineralpolitiken, så att man hjälper de regioner som nu får gruvinvesteringar att också utvecklas som samhällen. Vi menar att regeringen borde lägga ett förslag på att kraftigt höja mineralavgiften, säger Sjöstedt.

Håkan Jonsson, styrelseledamot i Sametinget och ordförande i dess näringsnämnd, tycker att regeringens hållning i mineralstrategin gentemot internationella bolag är förvånande.

-Frikostigt kommer man även i fortsättningen att tillåta internationella bolag att tämligen fritt prospektera och starta gruvor i Sverige. Det är ju förvånande. Det tycker vi är väldigt märkligt, säger han.

Han tycker det är bra att rennäringen lyfts upp på flera ställen i mineralstrategin.

-Men vi anser att man också borde tagit hänsyn till övrig samisk näringsverksamhet och även samisk kultur, säger Håkan Jonsson.

-Det är många områden som är viktiga kulturellt för samerna eftersom vi är ett urfolk och har haft nära kontakt med naturen. Därför finns det annat än ekonomiska intressen som skapar värden för oss, säger han.

(TT)