Stora Enso har investerat 850 miljoner kronor i ett nytt renseri och en ny vedgård vid Skoghalls Bruk i Värmland. Det nya renseriet togs i drift i november 2012 och ökar brukets kapacitet att hugga flis med 40 procent. Det gör flisförsörjningen mer flexibel.
Det nya renseriet - som ersätter det gamla - är Stora Ensos senaste investering i Skoghalls Bruk. Bruket tillverkar vätskekartong och kartong för torra produkter (CKB). De senaste 15 åren har ägarna bland annat investerat fyra miljarder i kartongmaskin åtta och två miljarder i Energy 2005, ett projekt för att förbättra energieffektiviteten.
− Tack vare det nya renseriet, Wood 2012, stärks vår konkurrenskraft genom ökad tillgång på prima vedråvara, säger Carl-Johan Albinsson, vd för Stora Enso Skoghall AB. Projektet höll både tidplan och budget och renseriet fungerar bra.
En gigantisk vedgård
Renseribyggnaden omfattar bland annat en barktrumma med upptining, två huggar, utrustning för barkhantering samt sållhus, Den har byggts på Vidön, belägen norr om Skoghalls Bruks och Akzo Nobels gamla fabriksområde. Mellan Vidön och bruksområdet har en 700 meter lång transportör för flis och bark byggts.
Den nya vedgården blir drygt dubbelt så stor som den gamla. Ytan är 42 000 kvadratmeter, vilket motsvarar cirka sex fotbollsplaner. Det gör det möjligt att lagra 45 000 kubikmeter barrved, vilket täcker behovet för en dryg veckas normal produktion. Under ett år kan ved med en längd motsvarande cirka fyra varv runt jorden - ungefär 16 000 mil - avbarkas och huggas till flis. Rundvedsflisen lagras sedan i tre silos på 25 000 kubikmeter vardera. De är 40 meter höga och rymmer flis för fyra dagars massaproduktion.
– Barken används för framställning av ånga med högt tryck som driver turbiner för elproduktion, berättar Carl-Johan Albinsson. Ångan används sedan för torkning.
Effektivare logistik
– De ökade lagringsmöjligheterna för ved och flis gör logistiken mer kostnadseffektiv, framhåller Carl-Johan Albinsson. Tack vare det nya järnvägsspår som byggts kan vi nu öka andelen vedtransporter på järnväg. Det innebär mindre miljöbelastning än lastbilstransporter och vi kan nu leverera mer rundved direkt till bruket utan omlastning. Genom att gammal utrustning ersatts med modern sådan kan tillgängligheten också förbättras, liksom kvaliteten på flisen. Det nya renseriet innebär även en säkrare och mindre bullrig arbetsmiljö, än det gamla.
Ökning med 40 procent
Skoghalls Bruk förbrukar cirka 2,3 miljoner kubikmeter rundved och sågverksflis från per år. Sågverksflisen svarar bara för runt en halv miljon kubikmeter per år.
– Med Wood 2012 ökar brukets kapacitet att hugga flis från rundved med 40 procent till cirka 1,9 miljoner kubikmeter per år, säger Carl-Johan Albinsson. Det ger oss en mera flexibel flisförsörjning som lättare kan anpassas till det aktuella behovet av CTMP- eller sulfatmassa som flisen är råvaran till. Massan är i sin tur råvaran för kartongproduktionen.
Fotnot: Skoghalls Bruks årliga produktion överstiger 700 000 ton kartong till kunder över hela världen. Den svenska marknaden svarar för 15 procent av volymerna och 85 procent exporteras. Bruket har drygt 900 anställda, inklusive anställda, inklusive fabriken i Forshag
Fakta
Maskinutrustning: Andritz har levererat utrustning till renseri med barkhantering. Utrustningen för flislagring och sållning sam flis- och barktransportörer kommer från Raumaster.
Byggentreprenör: NCC.
Markarbeten: Peab.
El- och instrument: Siemens/NEA.
Investering: 850 miljoner kronor.