Företagen måste upp i valrörelsen

Bild: Småföretagarnas Riksförbund

Småföretagarnas Riksförbund lanserar ny bok

Sverige är unikt i Östersjöregionen, eftersom det är det enda land som inte är bäst på något av företagandets villkor. Den enda aspekt där Sverige hamnar högst är skattebördan som tas ut på entreprenörer. Valrörelsen måste fokusera på en enkel sanning: en offensiv företagarpolitik behövs för den framtida ekonomiska kris som vår ekonomi står inför. Det skriver Nima Sanandaji Tekn. dr. och utredare och Erik Sjölander Näringspolitisk talesperson, Småföretagarnas Riksförbund i boken "Sveriges hårdast arbetande grupp – småföretagarna".

Enligt studien är alla länder i Östersjöregionen bäst på minst ett av företagandets villkor. De smidigaste systemen för att registrera företag finns idag i Estland. Den bästa möjligheten för att få el i Tyskland. Det bästa skyddet för minoritetsinvesterare i Norge. De bästa villkoren för frihandel i Danmark och Polen. Det bästa systemet för registrering av egendom i Litauen. De bästa villkoren för att lösa konkurser i Finland. De smidigaste systemen för att hantera bygglov i Danmark. De bästa systemen för att lösa kontraktsbrott i Litauen. De bästa systemen för inbetalning av skatt i Danmark. Och de bästa förutsättningarna för företagare att få lån finns i Lettland.

Ett land saknas. Sverige är faktiskt inte bäst på något. Det är också det land som beskattar framgångsrika företagare högst. Förutom att beskatta företagare högst är vi, tillsammans med Norge, sämst när det kommer till företags möjligheter att få kredit. Det är ett riktigt dåligt betyg för Sverige.

I en nära framtid kommer Sveriges eftersläpning i företagandets villkor att bli kännbart. Priset för att politikerna struntat i företagandets villkor kommer att stavas: högre arbetslöshet, underskott i välfärdens finansiering, dålig integration och att kriminella gäng ses som attraktiva "arbetsgivare" bland personer i marginaliserade områden med låg tilltro till att hitta jobb.

En offensiv näringspolitik, med fokus på regelförenklingar, lärlingsprogram och skattelättnader kan lyfta företagandets villkor. Så läggs grunden för att Sverige ska kunna klara nästa ekonomiska lågkonjunktur.