Unik period av högkonjunktur i Göteborgsregionen

Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg, och Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, presenterade konjunkturrapporten på konjunkturseminariet i Stenhammarsalen på Konserthuset. Foto: Bengt Kjellin

Allra bäst går IT-tjänster

– Högkonjunkturen i Göteborgsregionen har ytterligare stärkts under hösten och förväntningarna inför våren 2018 är än mer optimistiska. – Det är något av en unik period vi upplever nu i Göteborgsregionen med tillväxt i nästan samtliga branscher, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

Business Region Göteborgs fjärde konjunkturrapport för 2017 baseras på egna analyser av olika källor, bland annat Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen och Västra Götalandsregionen. I princip alla indikatorer ger en bild av att högkonjunkturen tar ett starkare grepp om regionen. Jobbtillväxten är stark, arbetslösheten minskar, vakanserna fylls, befolkningen växer stadigt och resandet till och från regionen ökar starkt.

Konjunkturindex landar på 44 (gränsen för högkonjunktur går vid 40) för hösten 2017 vilket är en liten ökning men en bra bit ifrån vårens prognos på 53. Vårprognosen för 2018 visar på stor optimism från näringslivet och det rådande högtrycket förväntas öka ytterligare. Allra bäst går IT-tjänster där höstens index landar på 81. Även fordonsindustrin, företagstjänster (där IT-tjänster är en delkomponent), byggindustrin och kemiindustrin visar på fortsatt högkonjunktur men takten är något nedskruvad jämfört med i våras.

– Det är något av en unik period vi upplever nu i Göteborgsregionen med tillväxt i nästan samtliga branscher. Det som begränsar tillväxten är främst brist på personal och expansionsytor. Även om det är svårt att hitta tydliga tecken på en kommande nedgång så är det nog så att vi för varje dag kommer närmare och närmare toppen av konjunkturcykeln, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.