Löser problem i tllverkningsprocessen hos Nestlé i Chile

Russell Compact Sieves siktar installerade på mjölkpulverfabriken i Chile.

Finare siktning utan att påverka produktionsflödet

Aktuella förändringar av branschpraxis har resulterat i en allt finare siktning vid tillverkning av mjölkpulver. Traditionellt har 4 millimeters maskvidd använts, men 2 millimeter har blivit allt vanligare. Problemet är att finare siktning kan bromsa produktionsflödet. Lösningen hittar man hos Russels siktningssystem. Till skillnad från konventionella vibrerande siktar kan den högpresterande Russell Compact Sieve sikta mjölkpulver med finare maskvidd utan att kapaciteten sjunker, vilket förhindrar att sikten blir en flaskhals i processen. Det gjorde valet enkelt för Nestlé när man byggde sin nya mjölkpulverfabrik i Osorno i Chile.

– Vi kräver ett siktningssystem som gör det möjligt att kontrollsikta mjölkpulver för att uppnå standarden för inte bara Nestlé, men även för Chile och de länder som mjölpulver exporteras till”, säger Sanchez. Med en bransch som går mot 2 millimeter siktning, var det viktigt att välja en sikt som möter dessa kriterier utan att sakta ner produktionsprocessen, säger Jaime Sanchez, underhållschef på fabriken.

Traditionellt har rotationssiktar använts för siktning av mjölkpulver. Men, med denna siktningsmetod följer en mängd problem. Med en impeller som tvingar pulver genom siktduken kan produktkvaliteten äventyras eftersom väldigt lite överkorn samlas in. Utöver detta, är de flesta rotationssiktar är utrustade med nylonnät, vilka är ofta går sönder. Därför har man istället gått över till gravitationsmatade cirkulära siktar som ett alternativ.

Russell Compact Sieve är konstruerad i rostfritt stål, är enkel att rengöra och den enkla konstruktionen gör att operatörerna kan demontera och rengöra maskinerna utan verktyg. Med sluten siktning elimineras damm och rök.