Fanuc lanserade sin megarobot på Hannovermässan

Utgångsläge. FANUC-roboten M-2000iA/900, som är knappt fyra meter hög, väger 9,6 ton, klarar att hantera en vikt på hela 900kg. Foto: Markku Björkman
Uppåt går det. Foto: Markku Björkman
Snabb kontroll av underredet. Foto: Markku Björkman.
Säkert neråt. Foto: Markku Björkman

Robottillverkaren Fanuc´s största robot M-2000iA/900 presenterade en veritabel jonglörshow på årets Hannovermässa. Med relativ stor hastighet ”bollade” roboten med en personbil. Robotarmen följde sin inprogrammerade och millimeterexakta rutt samtidigt som bilen svängdes 50 procent runt sin egen axel i alla riktningar.

Inför denna uppvisning var det lätt att hålla med om att FANUCs robotar, som enligt företagets representanter ”präglas av FANUCs japanska filosofi om effektivitet, enkelhet och tillförlitlighet” stämmer. I alla fall stämde det ifråga om robotens enkla och trygga hantering av bilen.

Uppenbarligen har även svenska företag upptäckt dessa robotbjässar. RobotCenter Norr AB (RCN) började året 2017 med en order på FANUC-roboten M-2000iA/900 som är knappt fyra meter hög, väger 9,6 ton och klarar att hantera en vikt på hela 900kg, vilket är den hittills största robot som kommer användas i en automationsanläggning i Sverige.

FANUCs produktutbud för industriautomation innehåller allt från CNC-system, industrirobotar, vertikala fleroperationsmaskiner, formsprutningsmaskiner, trådskärningsmaskiner, drivsystem till laserteknik.

Företaget betonar att alla automationsprodukter som FANUC tillverkar är utformade för att maximera flexibilitet och effektivitet, trots skiftande marknadsvillkor. Genom att använda ett omfattande utbud av andra maskinvaru- och programvarualternativ kan FANUC-lösningar, enligt företaget, dessutom anpassas i specifika fabriksautomationsbehov.