Tuffa krav på industrigolv

Industriföretag som ska investera i ett nytt golv bör sträva efter att hitta rätt balans mellan en rimlig läggningskostnad och framtida underhållsbehov. Foto: Modern Betong

Rätt golv som anpassats till verksamhetens användning är en helt avgörande faktor i en industrilokal. Det ställs tuffa krav på industrigolv, inte minst med tanke på att det dagligen utsätts för hård belastning från olika tillverkningsprocesser. Att välja rätt golvmaterial och beläggning är förstås en självklarhet, men minst lika viktigt är att välja en erfaren golvläggare med gedigen erfarenhet av just industrigolv.

 –Betong är och förblir ett oslagbart materialval när det gäller industrigolv. Betonggolv som planeras och läggs ut på ett genomtänkt sätt är en långsiktigt god investering eftersom livslängden är lång. Vanligast idag är att lägga på någon form av överbetong eller beläggning ovanpå den underliggande konstruktionsbetongen, men man kan också välja att maskinslipa den hårdnade konstruktionsbetongen. Felaktig golvläggningsteknik, utformning och/eller felaktigt materialval kan leda till sprickbildning, kantresning och andra problem. Detta säger Richard McCarthy, vd för Svenska Betongföreningen och affärsutvecklingschef på CBI Betonginstitutet.   

Förstärk industrigolvet med rätt konstruktionsegenskaperEn faktor att ta hänsyn vill vid val av industrigolv är självklart hur golvet ska användas, exempelvis om det ska tåla tung belastning och truckkörning samt om golvet ska utsättas för salt, syror och annan yttre påverkan. Det är också viktigt att välja ett golv med lagom tjocklek, hållfasthet och armering för att motsvara funktions- och bruksegenskaperna. För tunt, för svagt och för lite armering ger tidiga skador och kort livslängd. För tjockt, för starkt och för avancerat ger större investeringskostnad. Att förstärka betonggolvet med olika typer av ytskikt är vanligt. På senare tid har allt fler industriföretag också valt att strö i färgpigment i betongen innan den torkat för att ge golvet en färgad, estetisk yta.  

Välj erfarna golvläggare–Industriföretag som ska investera i ett nytt golv bör sträva efter att hitta rätt balans mellan en rimlig läggningskostnad och framtida underhållsbehov. Många olika golvläggningstekniker kan användas för att lägga industrigolv. För att minimera risken för skador och funktionsproblem, exempelvis ojämnheter i golvytan, är det mycket viktigt att välja rätt utförande samt att hitta konstruktörer och golvläggare med dokumenterad erfarenhet av industrigolv av betong. Lägg gärna lite extra tid på att be om referenser, att lägga ett golv på ett korrekt sätt ställer höga krav på hantverksskicklighet. Se också till att golvläggaren följer de rådande regelverk, toleranser och rekommendationer som finns vad gäller industrigolv, säger Richard McCarthy.

GolvbeläggningarGolvbeläggningar av olika slag kan vara en god investering för industriföretag som vill skydda och förlänga livslängden på sitt golv. En beläggning av god kvalitet kan ha en livslängd på uppemot 25 år, det kan därför löna sig att välja beläggning med stor omsorg. Golvbeläggningarna kan skräddarsys till att stå emot mekanisk punktbelastning och nötning, eller specifika kemikalier som syror, lut, lösningsmedel och oljor. Många industriföretag använder även golvbeläggningar för att säkerhetsanpassa specifika zoner för transport och lagring.