Hanza avvecklar finsk produktion

Foto: Hanza

Hanza har beslutat att omvandla den fristående tunnplåtsfabriken i Vasa, Finland, till ett logistik- och servicecenter. Åtgärden ingår i en slutfas av accelerationsprogrammet Frontrunner, ett program som Hanza nu meddelar kommer att avslutas under 2016.

Hanza har på kort tid vuxit till en miljardindustri och arbetar sedan 2015 enligt ett speciellt program, Frontrunner, där utvalda fabriker flyttas till fem strategiska områden, så kallade tillverkningskluster.

Hanza har nu beslutat om en sista fas i Frontrunner, vilken omfattar en flytt och avveckling av tunnplåts­bearbetningen i Vasa, Finland. Enheten kommer omvandlas till ett logistik- och servicecenter för lokala kunder. Förändringen påverkar cirka 50 personer.

Vidare meddelar Hanza nu att Frontrunner beräknas vara slutfört redan under 2016. Sammanfattningsvis betyder det att bolaget under en period av 18 månader har avvecklat, avyttrat och flyttat sex fristående fabriker till Hanzas kluster, avvecklat en större mängd icke-strategisk tillverkning, genomfört ett strategiskt förvärv, Metalliset, vilket förstärkt klusterstrukturen samt breddat tillverkningskompetensen för tung mekanik samt breddat ägandet till en grupp industriellt erfarna investerare.

– Vi har avvecklat betydande icke-strategisk tillverkning och avser nu att växa med utvalda branscher och kunder på ett lönsamt sätt – för både oss och kunderna, säger Erik Stenfors, vd på Hanza

Under kvartal 3, 2016, genomfördes den största omställningen inom Frontrunner genom att en större fabrik flyttades till Kluster Estland, en utbyggnad av Kluster Centraleuropa, och en samordning av Kluster Kina. Försäljningsvolymen påverkas negativt genom avvecklade fabriker och utfasning av klassisk tillverkning, men samtidigt frigörs viktig kapacitet för nya MIGTM projekt.

Kostnaderna för programmet redovisas löpande i bolagets delårsrapporter. Det finansiella målet för Frontrunner är att kompensera engångskostnader för bland annat uppsägningslöner och lokalkostnader genom en strukturerad avveckling av tillgångar, vilka frigörs genom att verksamheten koncentreras till kluster.

– Vi är stolta över att leda omvandlingen av tillverkningsindustrin, behovet av nya lösningar är stort, säger Erik Stenfors. Vi är ett ungt bolag med framtiden på vår sida. I och med att Frontrunner avslutas går vi in i en ny, spännande fas av Hanza.