Skogforsk testar skogsmaskin med gummiband

Bild: Skogforsk

Skogforsk kommer under året att testa en skogsmaskin som ska drivas med specialband tillverkade av gummi, avsedda för tunga maskiner. Avsikten med testet är att se om den nya typen av skogsmaskin kan minska markskadorna och ge snabbare skotning.

Följsamma gummiband förbättrar också körkomforten vilket minskar risken att förarna skadas av helkroppsvibrationer. Om projektet lyckas kan den nya maskintypen bli ett bra komplement till traditionella hjulmaskiner.

– Hjul och stålband är en effektiv lösning för att ta sig fram i skogen men den ger ibland upphov till markskador, speciellt på blöta och mjuka marker. Vi har därför fört samman tillverkare av bandmaskiner med tillverkare av skogsmaskiner för att bygga en maskin som kan köra ut fulla virkeslass ur skogen på ett mer skonsamt sätt, säger Tommy Blom, på Konstholmen AB, som är initiativtagare och projektledare för OnTrack.

Även om projektet i första hand syftar till att minska problemet med körskador på blöta och mjuka skogsmarker så finns det också pengar att spara.

– Vi har anledning att tro att gummibandsmaskiner kan köra betydligt snabbare på skogsmark än hjulmaskiner, vilket därmed också skulle sänka kostnaderna för att transportera ut virket ur skogen, säger Björn Löfgren, forskare på Skogforsk.

För att kunna jämföra den nya maskinen med konventionell teknik har Skogforsk fått i uppdrag att först testa en hjulmaskin från Ponsse på en hinderbana. Därefter byggs maskinen om till bandmaskin och testas igen. Planen är därefter att maskinen ska ut i skogen i under hösten 2016 för att sedan utvärderas i drift under ett år. Skogforsk kommer bland annat att studera prestation, markpåverkan och förarmiljö.