Robotlyftet får företag att satsa på automatisering

Automatisering är industrins framtid. Foto: Tillväxtverket

Digitalisering, automatisering och robotisering innebär stora möjligheter för svenska industriföretag. Nu inleds det första steget i Robotlyftet när Industriella utvecklingscentra i Sverige, IUC, får uppdraget att ge små och medelstora industriföretag coachning och rådgivning inför nästa steg; ansökan om automationscheckar.

Robotlyftet omfattar 100 miljoner kronor fram till och med år 2021. Det består av finansiering, utbildning, coachning och andra aktiviteter för att bygga kunskap och nätverk så att fler företag blir redo för att investera i automationsteknik och robotar.

Automationscheckarna riktar sig till små och medelstora industriföretag som vill utveckla sin tillverkning mot mer automatisering eller robotisering. Inför den ansökan krävs en kostnadsfri förutsättningsstudie som IUC Sverige har fått i uppdrag att genomföra tillsammans med företagen. 

Förutsättningsstudien innebär att experter får möjlighet att i förväg kartlägga företagens behov och se hur en ny automationslösning ger bäst effekt. De företag som får automationscheckar blir därmed en bättre kravställare när det är dags att investera i en robotiserings/automatiseringslösning. 

– Med Robotlyftet kan företag på ett effektivt sätt satsa på automatisering. Vi räknar med att nå 500 företag direkt med insatser som passar deras behov. Utöver det görs också utbildnings- och rådgivningsinsatser som når ytterligare flera hundra företag, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.