Satsar på klimatneutralt cement

För att uppnå Cementas vision om noll koldioxidutsläpp från cementprodukterna till 2030 måste ett teknikskifte ske. Foto: Cementa

Cementa och Vattenfall fortsätter arbetet med att komma åt fem procent av Sveriges koldioxidutsläpp till 2030. Resultatet från förstudien i projektet CemZero, visar att det finns tekniska grundförutsättningar för en elektrifierad cementtillverkning. Studien ger klartecken till att undersöka hur en pilotanläggning kan byggas.

Klimatutmaningen har visat sig än mer angelägen; inte minst efter IPCC:s rapport som tydligt pekar på behovet av omställning inom industrin för att minska koldioxidutsläppen. Målsättningen med CemZero är en elektrifierad cementtillverkning försörjd med el från ett fossilfritt svenskt energisystem. Nu avslutas första delen av CemZero och en slutrapport har lämnats in till Energimyndigheten som delfinansierat studien.

Förstudien har undersökt olika tekniker för uppvärmning i cementprocessen där fossilfri el används som energikälla istället för konventionella bränslen.

– För att nå radikala utsläppsminskningar krävs tekniksprång. CemZero öppnar upp en intressant väg som vi ser fram emot att ta vidare, säger Cementas vd Magnus Ohlsson.

– Det är mycket positivt att vi kan gå vidare i arbetet med en elektrifierad cementindustri, det är ett av de viktigaste exemplen på nya samarbeten för teknikutveckling som kraftigt kan bidra till arbetet för en fossilfri framtid, säger Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall.