Minister vill veta mer om Baxters bantning

Han säger att det försvårar för regeringen att kunna sätta in olika former av stödåtgärder.

Min epost och telefon är alltid öppen för företag som står inför avgörande beslut. Nu kommer vi i ett läge där besluten redan är fattade. Det gör att vi hamnar lite sent i beslutsprocessen, när man redan varslar. Men varsel är en sak, vi får se vad som händer efter fackliga förhandlingar, säger Damberg till näringslivssajten.

Nu ska näringsministern begära mer information från Baxter om bakgrunden till beslutet om produktionsavveckling i Lund. Baxters ledning motiverar nedläggningen och flytten med att kostnaden per anställd är högre i Skåne.

Det är otroligt viktigt att företag jobbar med konstant produktivitetsutveckling och det är svensk industri vanligtvis bra på, så att man kan mäta sig med andra länder. Det är en viktig del, så jag hoppas verkligen att Baxter har räknat rätt på vilka investeringar som är möjliga att göra, säger Mikael Damberg till 8 till 5.

Varslen i Lund är en effekt av ett globalt omställningsarbete inom Baxter. Två tredjedelar av tjänsterna berörs av varsel och avvecklingsprocessen ska pågå fram till 2022. Baxter ska dra ner inom forskning och utveckling, men det är en del som ska finnas kvar i Lund.

Wallenbergsfärens maktbolag Investor och riskkapitalbolaget EQT meddelade i december 2012 att medicinföretaget Gambro säljs till Baxter International för 26,5 miljarder kronor. Näringsministern tycker det är viktigt att Baxter känner ett stort ansvar för ursprunget i Gambro:

Det här är ju en klenod i Lund.