Energihandelsjättarna investerar överskotten i metaller

Okända för det stora flertalet, men Vitol Group, Gunvor Group och Mercuria Energy Group kan vara namn att lägga på minnet för de är världens största energihandelsföretag. De har genererat rekordvinster de senaste åren och lägger nu kapitalöverskottet på metallmarknaderna - enligt Bloomberg ”notoriskt svåra marknader” som domineras av två aktörer, Glencore och Trafigura Group.

Energihandelsföretagen kan dock hota de mindre metallhandlarna, som haft det tufft att gå med vinst de senaste åren.

– Många metallhandlare borde vara oroliga - de kommer att tappa många marknadsandelar, säger Kristofer Tremaine, vd för Kimura Capital, en långivare. Oljehandelsbolagen har fullt upp med energiomställningen, men de har ändå kapital över för att satsa på metaller, enligt honom.

Uppgångarna för koppar, aluminium och andra metaller lockar förstås. Många råvarubolag ser också starka kopplingar mellan metallanvändning och elmarknaderna – ett annat tillväxtområde för handlarna, framhåller Bloomberg.

– Energiomställningen sker genom metaller - man kan inte göra det utan metaller, säger Ivan Petev, global chef för basmetaller på Gunvor, till Bloomberg.

Energihandlarnas möjlighet att skaka loss stora mängder kapital kan potentiellt ha en stor inverkan på metallmarknaderna, förutspår nyhetsbyrån.

Bara de tre stora aktörerna på energihandelsmarknaderna, Vitol, Trafigura, Mercuria och Gunvor gjorde  vinster på mer än 50 miljarder dollar sammanlagt under de senaste två åren.