Rio Tinto utvidgar sin verksamhet i Finland med malmletningslicens i Kitee

Rio Tinto fokuserar framför allt på litium, som behövs allt mer till exempel i batterier till elbilar och för lagring av solenergi. Foto: Creative Commons Lic, pixabay, kredit: CEBBI

Rio Tinto Exploration Finland Oy, en gren av det globala gruvbolaget Rio Tinto, har beviljats en licens för malminundersökningar i Kitee, Finland. Denna licens godkändes efter att Kitee stad gett sitt utlåtande, vilket fokuserade enbart på malminundersökningarna utan att ta ställning till eventuell framtida gruvdrift på de aktuella undersökningsområdena.

Licensen för malminundersökningar har beviljats av Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), som ansvarar för säkerhets- och kemikalieövervakning i Finland.

Strikt process för godkännande

Enligt den finska gruvlagen måste en malminundersökningslicens beviljas om de lagstadgade kraven uppfylls och det inte finns något uttryckligt hinder enligt lagen. Beslutet om att bevilja en undersökningslicens påverkas inte av eventuella bedömningar om att området senare inte skulle kunna beviljas en gruvlicens.

Inga omedelbara planer på gruvetablering

Kitee stad har betonat att deras utlåtande enbart berör malminundersökningslicensen och inte innefattar några ställningstaganden om framtida gruvdrift. Detta speglar en försiktighet i hanteringen av gruvrelaterade projekt, vilket är viktigt i områden där miljö, turism och lokalbefolkningens åsikter kan påverkas av gruvindustrin.

Rio Tinto, som är känt för sin globala verksamhet inom gruvsektorn, har inte offentliggjort några ytterligare planer för området utöver de initiala undersökningarna. Deras engagemang i Finland är en del av en större strategi att diversifiera och utöka sin verksamhet i geografiskt och resursmässigt strategiska områden.

Källa: Kaivosuutiset (Gruvnyheter)