Thyssenkrupp ingår strategiskt partnerskap med tjeckisk miljardär – stärker stålverksamheten

Thyssenkrupps stållager i koncernens fabrik i tyska Duisburg. Foto: Thyssenkrupp

Thyssenkrupp förbereder delägarskap med tjeckisk miljardär i stålverksamheten. Thyssenkrupp har efter omfattande förhandlingar kommit överens med den tjeckiska miljardären Daniel Kretinsky om en delägarskap i koncernens stålverksamhet.

Enligt avtalet kommer Kretinskys bolag, EPCG, att förvärva 20 procent av aktierna i Thyssenkrupp Steel Europe. Detaljer kring affären är föremål för sekretess. Transaktionen är planerad att slutföras inom det nuvarande räkenskapsåret som avslutas i september 2023, med förbehåll för godkännanden från relevanta myndigheter och Thyssenkrupps styrelse.

En strategisk allians för framtidens ståltillverkning

Vidare förhandlingar pågår om ytterligare förvärv av 30 procent av stålverksamheten, med ambitionen att bilda ett joint venture där båda parterna skulle inneha lika stora andelar. Detta joint venture syftar till att bättre hantera de stigande energikostnaderna som förväntas i och med övergången till en mer klimatvänlig produktion.

Grön omställning ger stora utmaningar

Miguel López, koncernchef för Thyssenkrupp, har uttryckt att detta partnerskap förväntas bidra till att möta de ekonomiska utmaningarna som den gröna omställningen medför. Under det föregående räkenskapsåret tvingades Thyssenkrupp skriva ner miljardbelopp på sin stålverksamhet, vilken drabbats av svag efterfrågan och fallande priser samt ökade produktionskostnader.

Dessutom har Thyssenkrupp nyligen meddelat en kapacitetsminskning vid anläggningen i Duisburg, vilket kommer att leda till ytterligare personalnedskärningar. Denna åtgärd är en del av företagets ansträngningar att strukturera om och effektivisera verksamheten inför framtiden.

Källa: Handelsblatt