Biogasanläggning invigd i Högbytorp

Kretsloppsanläggningen i Högbytorp. Illustration: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB

E.ON invigt en ny biogasanläggning som en första del av företagets kretsloppsanläggning i Högbytorp utanför Stockholm, där restprodukter ska användas som en resurs.

I den nyinvigda biogasanläggningen i Högbytorp i Upplands-Bro kommun kommer matrester och annat organiskt avfall från hushåll och företag i regionen att rötas till biogas. Dessutom kommer anläggningen utöver biogas även att producera biogödsel, som kan användas både i det ekologiska och det konventionella jordbruket.

Biogasanläggningen är emellertid bara den första delen av E.ON:s kretsloppsanläggning, som när den står färdig 2020 även kommer att inkludera ett kraftvärmeverk där värme och elektricitet ska produceras ur avfall som i dagsläget inte har någon alternativ användning.

När kretsloppsanläggningen är i full drift förväntas den varje år producera 425 gigawattimmar fjärrvärme, 165 gigawattimmar elektricitet, 60 gigawattimmar biogas och 60 000 ton biogödsel.

- Genom att använda återvunnen energi kan vi hushålla med jordens resurser och samtidigt förse en snabbt växande Stockholmsregion med hållbar el, värme och biogas, säger Marc Hoffmann, chef för E.ON i Sverige.