Lantbruksbarometern 2017 visar positiv framtidstro

Graf: LRF

Lantbrukarna upplever förbättrad lönsamhet

Lantbruksbarometern 2017 visar att lantbrukarna upplever en förbättrad lönsamhet i jämförelse med förra året. Fyra av tio lantbrukare anser att deras lönsamhet är god. Bäst lönsamhet upplever gris- och nötköttsproducenterna, de enda med positivt lönsamhetsindex. Växtodlingsproducenterna upplever den svagaste lönsamheten, där 28 procent svarat att de har god lönsamhet. Den framtida prognosen visar på ökad lönsamhet för samtliga produktionsgrenar.

– Ökade intäkter är en anledning till att lantbrukarna upplever en bättre lönsamhet, vilket bland annat beror på en högre efterfrågan hos konsumenterna på svenska produkter. Lönsamheten har under några år varit nere på extremt låga nivåer. Därför är det extra roligt att se att vi nu har rekordhög upplevd lönsamhet bland köttproducenterna. Lite i skymundan kommer växtodlarnas upplevda svaga lönsamhetsnivå som till stor del beror på globalt överskott. Den globala konkurrensen gör att alla kontinuerligt måste se över verksamheten för att se hur de kan utvecklas, exempelvis om ekologisk odling är ett alternativ, säger Jimmy Larsson, segmentschef Skog och Lantbruk LRF Konsult.

Byggnadsinvesteringar har ökat med 5 procentenheter till 23 procent sedan föregående år, medan maskininvesteringarna har ökat med 3 procentenheter till 34 procent. Planerade djurstallsinvesteringar är störst bland grisköttsproducenter där 18 procent planerar för investeringar. Nötköttsproducenterna är de som planerar flest maskininvesteringar inför det kommande året, 22 procent, en ökning med 10 procentenheter sedan föregående år.

– Vi har en stabil lönsamhet generellt i lantbruket. Investeringarna börjar återgå till normala nivåer, men takten behöver öka, och då måste avkastning och vinsterna upp, säger Ulf Möller, segmentsansvarig Skog och Lantbruk, Swedbank och Sparbankerna. Det är extra roligt att unga lantbrukare vill investera i svenskt lantbruk. Något som dock inte får glömmas bort är att amortera, för att klara framtida investeringar och generationsskiften, fortsätter Ulf Möller.