Kina och vapen ger Nordkorea inkomster

Shizuo Kambayashi/AP/TT:

Det är få stater som Nordkorea har något utbyte med. Kontakterna mellan nordkoreanska arbetarpartiet och kinesiska kommunistpartiet är det som ger förutsättning för handel mellan länderna, säger Jerker Hellström, projektledare för Asien- och Mellanösternprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Exporten från Nordkorea består huvudsakligen av råvaror som kol, järnmalm och mineraler samt fisk, skaldjur och ginseng. I utbyte får Nordkorea konsumentprodukter från Kina. Dessutom uppges Nordkorea bedriva viss export via landets "hubbar" i Macao och Malaysia. Den handeln går bland annat till Indokina och länder som Indien, Sri Lanka, Bangladesh och Pakistan, enligt Frédéric Cho, fristående Kinarådgivare.

Bedömningen är att det är väldigt lite som går till väst, säger Cho.

Svensk handel

När det gäller den svenska redovisade handeln med Nordkorea är den i nuläget marginell. Enligt siffror från Kommerskollegium exporterade Sverige varor till ett värde av 449 000 kronor under 2016. Importen uppgick under samma period till ungefär 1,5 miljoner kronor.

Under 1970-talet fanns förhoppningar från svensk sida att få till handel med Nordkorea efter att Sverige erkänt landet 1973. Gruvindustrin var tidigt intresserad och det omtalade fallet med de obetalda Volvobilarna är ett annat exempel. Den nuvarande skulden som Nordkorea har till Sverige uppskattas vara knappt 3 miljarder kronor.

Vid sidan av handeln med Kina finns det som beskrivs som Nordkoreas illegala handel.

Det finns en grå vapenexport till länder i Afrika och Mellanöstern, säger Frédéric Cho.

Nordkoreas bruttonationalprodukt (BNP) var under 2016 cirka 28,5 miljarder dollar, cirka 230 miljarder kronor, enligt Reuters. Men siffror runt landets ekonomi ska tas med en nypa salt enligt experter.

Sanktionstexter styrs av Kina

Klart är att banden mellan Kina och Nordkorea är historiskt starka och det nämnda samarbetet mellan ländernas partier är centralt. När det gäller FN:s sanktioner mot landet så är, enligt Hellström, den kinesiska målsättningen att på inget sätt "skaka båten" i Nordkorea.

Ingen vet vad som skulle kunna vara alternativet till den nuvarande regimen, säger Hellström.

I sammanhanget nämns också att formuleringarna i sanktionstexterna till stor del styrs av Kina. Exempelvis när det handlar om att de inte ska drabba civilbefolkningen.

Kina är inte känt för att ta den typ av hänsyn. Det är ett sätt för Kina att mjuka upp de sanktioner som annars hade gällt om USA hade fått bestämma, säger Jerker Hellström.

I lördags röstade FN:s säkerhetsråd ja till att införa nya sanktioner mot Nordkorea som bland annat innebär totalt exportförbud av kol, järnmalm, fisk och skaldjur. Om detta verkligen efterföljs i gränstrakterna mellan Kina och Nordkorea är oklart.