Almega kritiserar Reepalu-utredningen

Anna-Karin Hatt, vd på Almega.

Skånes välfärd drabbas hårt om utredningen blir verklighet

3,5 miljoner patientbesök inom privata vården i Skåne skulle äventyras om Ilmar Reepalus välfärdsutredning blev verklighet. Det framgår av en rapport som Almega släppt. Almega har kartlagt de privata alternativen inom Skåne läns välfärd via SCB:s utförarregister. Rapporten bifogas som PDF och visar på kommunnivå hur stor den privata välfärden är. För Skåne som helhet drabbas 17 500 anställda och 5 800 äldre med privat hemtjänst eller privat särskilt boende om Ilmar Reepalus utredningsförslag blir verklighet.

– Sammantaget berör det cirka 3,5 miljoner årliga läkarbesök samt övriga sjukvårdsbesök inom den privata vården och 44 000 elever inom friskolorna. Det här är det välfärdstapp som faktiskt riskerar att skada Skåne men även drabbar alla de äldre, elever samt anställda inom den privata välfärdssektorn, säger Anna-Karin Hatt, vd på Almega.

– Nu måste diskussionen ändra fokus. Välfärden ska hålla en hög kvalitet och levereras till ett bra pris, oavsett om det är det offentliga eller privata vårdgivare som är huvudman. Kärnan måste vara att ge människor så mycket bra välfärd som möjligt för varje krona och där är de privata vårdgivarna en stor tillgång, säger Anna-Karin Hatt.

Det innebär att Skåne riskerar ett omfattande välfärdstapp om Ilmar Reepalus förslag genomförs.

– Utredningens förslag skulle ha omfattande negativa konsekvenser för företag, anställda och brukare. Att möjligheten till drygt 3,5 miljoner läkar- och sjukvårdsbesök hotas bara i Skåne är givetvis en stor sak, säger Anna-Karin Hatt.

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, menar att Socialdemokraternas besked på sin kongress om att man vill se en reglering för att ”stoppa vinstjakten” medför att kommuner och landsting måste ha en beredskap för kraftigt höjda krav och ökade kostnader för den offentliga välfärden.