EU tror på "stadig tillväxt"

Michel Euler/AP/TT: EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici. Arkivbild.

Vi väntar oss att alla medlemsländer får uppleva tillväxt både i år och nästa år, säger EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici på en presskonferens i Bryssel.

EU-ländernas BNP väntas öka med 1,9 procent både i år och nästa år, enligt vårprognosen från EU-kommissionen.

Det är snäppet bättre än i vinterprognosen, då samma siffror låg på 1,8 procent. Samtidigt ligger ändå EU en bra bit under världsgenomsnittet, med en tillväxt på 3,4 procent i år och 3,6 procent nästa år.

"Tillväxten i EU växer i styrka och arbetslösheten fortsätter att gå ner. Ändå är bilden helt olika i olika medlemsländer, med bättre resultat i de ekonomier som har genomfört mer ambitiösa strukturreformer", konstaterar eurokommissionären Valdis Dombrovskis.

I vårprognosen gissas på en tillväxt i euroländerna på 1,7 procent i år och 1,8 procent 2018. Ett av många osäkerhetsländer är Grekland, där kommissionen nu bara vågar tro på 2,1 procent upp i år, i stället för 2,7 som man gissade på i vinterprognosen.

För svensk del siar kommissionen om 2,6 procents tillväxt i år och 2,2 procent nästa år. Inflationen i Sverige beräknas till 1,4 procent och arbetslösheten till 6,6 procent för såväl 2017 som 2018.