Full fart på amerikansk jobbmarknad

Amy Sancetta/AP/TT: Redo för nytt jobb. Arkivbild.

De nya jobben utanför jordbrukssektorn ökade med 211 000 i april, enligt nya siffror från arbetsmarknadsdepartementet. Bedömarna hade räknat med 185 000 nya jobb.

I mars tillkom 79 000 jobb, enligt nedreviderade siffror. Den klena jobbtillväxten tros ha berott på bistert vinterväder, som drog ner aktiviteten i byggindustrin.

Arbetslösheten sjönk till 4,4 procent i april, från 4,5 procent i mars. Det är den lägsta arbetslöshetssiffran på ett decennium.

Den starka jobbtillväxten i april anses öka sannolikheten för att den amerikanska centralbanken höjer räntan vid mötet i juni trots att löneökningstakten på årsbasis tickade ner till 2,5 procent, den lägsta nivån sedan augusti i fjol. Centralbanken, Fed, höjde styrräntan med 0,25 procentenheter i mars.

Med en fortsatt solid jobbtillväxt kommer USA:s ekonomiska expansion fortsätta under 2017. Fed kommer att höja styrräntan i mitten av juni i och med att ekonomin närmar sig full sysselsättning, säger Gus Faucher, chefsekonom på banken PNC Financial till Reuters.

Marknadsreaktionen på statistiken blev måttlig. Terminshandeln pekade på en svag uppgång på USA-börserna.