Ubåtshamnen såld till rik kines

Anders Wiklund / TT: Ubåtshamnen i Fårösund på Gotland har köpts av Hongkongkinesen Ming Wai Lau, som tidigare bland annat donerat stora belopp till Karolinska institutet.

Den strategiskt viktiga ubåtshamnen i Fårösund på Gotland är såld. Köparen blev inte den ryske oligarken Vladimir Antonov utan företaget Artmax AB, som helt och hållet ägs av Hongkongkinesen Ming Wai Lau, rapporterar Dagens Nyheter.

Planen är att låta Försvarsmakten använda anläggningen.

Han har förvärvat hamnen med hamnanläggningar i syfte att låta Försvarsmakten nyttja faciliteterna. Det är det enda syftet han har. Han är beredd att låta dem utnyttja hamnbassängen utan hyra, säger Thomas Backteman som svarar för företagets kommunikation till DN.

Ubåtshamnen, även kallad Marinhamnen, är en del av kustartilleriregementet KA3 som 2004 såldes till den svenska finansmannen Joachim Kuylenstierna. På senare tid har svenska staten försökt att köpa tillbaka hamnen, men inte kunnat komma överens med Kuylenstierna om ett pris.

Tidigare har Dagens Industri rapporterat om att Vladimir Antonov lagt bud på hamnen, vilket upprörde många som inte ville se ryska intressen ta kontroll över hamnen.